Ђурић са представницима Групе пријатеља Италија - Србија италијанског Парламента

23. juil 2024.
Током званичне посете Италији, министар спољних послова Марко Ђурић сусрео се са представницима Групе пријатеља Италија - Србија италијанског Парламента.

Том приликом, министар Ђурић је навео да Србија и Италија ове године обележавају 145 година од успостављања дипломатских односа и 15 година стратешког патнерства.

Ђурић је оценио да је парламентарна сарадња значајан канал комуникације две земље, навевши да српски и италијански парламент имају чвсте и пријатељске односе, које је потребно додатно снажити и продубљивати.

Истакао је да је Србија данас фокусирана на јачање своје економије, изградњу ауто-путева и железница и  унапређење животног стандарда грађана.

Подсетио је да су у само последњих 48 сати у Србији отворене две италијанске фабрике, што је потврда врло интензивне економске сарадње.

Када је реч о спољној политици, Ђурић је рекао да пуноправно чланство у ЕУ остаје наш стратешки приоритет, те је захвалио пријатељској Италији на подршци у процесу евроинтеграција Србије.

Поводом ситуације на Косову и Метохији, министар је рекао да већ дуго нема напретка у дијалогу Београда и Приштине због једностраних одлука Куртијеве политике. Додао је да наша страна жели да остане констуктиван партнер, али да ће наставити да инсистира на имплементацији договених споразума. 

Шеф српске дипломатије је закључио да, пријемом Србије у ЕУ, европска породица добија додатну вредност у свим областима и поузданог партнера.