Селаковић: Немачка један од најзначајнијих економских партнера Србије

23. апр 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са министром иностраних послова Савезне Републике Немачке Хајком Масом.

Министар Селаковић је констатовао да је Немачка један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду, и да са наше стране постоји заинтересованост за даље унапређење економске сарадње.

Србија се, према речима шефа српске дипломатије, све више профилише као једна од најатрактивнијих светских дестинација за инвестирање, и у том смислу нам је веома драгоцена и корисна подршка Немачке у области дуалног образовања.

На састанку је било речи о предстојећем састанку на нивоу министара спољних послова у оквиру Берлинског процеса који ће се одржати 8. јуна, а саговорници су исказали интерес за што више конкретних пројеката и активности у оквиру ове иницијативе.

Министри су изразили наду да ће у наредном периоду доћи до закључивања споразума две државе у области културе.

Министар Мас поделио је задовољство због своје прве званичне посете Србији и чињенице да се она реализује поводом отварања нове зграде немачке амбасаде у Београду.

 

Отворена нова зграда Амбасаде Немачке у Београду

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас свечано је данас отворио нову зграду Амбасаде Немачке у Београду.

Поред министра Маса, врпцу су симболично пресекли министар спољних послова Никола Селаковић, председник Скупштине Ивица Дачић и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Мас је том приликом рекао да је нова амбасада модерна зграда и симбол односа две земље и подсетио да је Немачка Србији највећи билатерални трговински партнер, да су немачке компаније инвестирале велике своте у Србију, а и да је развојна сарадња у Србији интензивира, те је преко ње инвестирано две милијарде евра.

"Средиште је реч која најбоље описује ово лепо здање. Оно се налази у срцу Београда, близу динамичног центра, и политичког срца земље“, рекао је Мас у свом обраћању.