Selaković: Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije

23. Apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Savezne Republike Nemačke Hajkom Masom.

Ministar Selaković je konstatovao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu, i da sa naše strane postoji zainteresovanost za dalje unapređenje ekonomske saradnje.

Srbija se, prema rečima šefa srpske diplomatije, sve više profiliše kao jedna od najatraktivnijih svetskih destinacija za investiranje, i u tom smislu nam je veoma dragocena i korisna podrška Nemačke u oblasti dualnog obrazovanja.

Na sastanku je bilo reči o predstojećem sastanku na nivou ministara spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa koji će se održati 8. juna, a sagovornici su iskazali interes za što više konkretnih projekata i aktivnosti u okviru ove inicijative.

Ministri su izrazili nadu da će u narednom periodu doći do zaključivanja sporazuma dve države u oblasti kulture.

Ministar Mas podelio je zadovoljstvo zbog svoje prve zvanične posete Srbiji i činjenice da se ona realizuje povodom otvaranja nove zgrade nemačke ambasade u Beogradu.

 

Otvorena nova zgrada Ambasade Nemačke u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas svečano je danas otvorio novu zgradu Ambasade Nemačke u Beogradu.

Pored ministra Masa, vrpcu su simbolično presekli ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, predsednik Skupštine Ivica Dačić i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Mas je tom prilikom rekao da je nova ambasada moderna zgrada i simbol odnosa dve zemlje i podsetio da je Nemačka Srbiji najveći bilateralni trgovinski partner, da su nemačke kompanije investirale velike svote u Srbiju, a i da je razvojna saradnja u Srbiji intenzivira, te je preko nje investirano dve milijarde evra.

"Središte je reč koja najbolje opisuje ovo lepo zdanje. Ono se nalazi u srcu Beograda, blizu dinamičnog centra, i političkog srca zemlje“, rekao je Mas u svom obraćanju.