Саопштење министра Селаковића: Скандалозне изјаве Вјосе Османи

22. апр 2021.
Скандалозне изјаве и скандалозно понашање Вјосе Османи којим показује да Приштина суштински неће дијалог.

Поруке представника Приштине да ће преиспитати Бриселски споразум како би "ресетовали" дијалог са Београдом, који се, подсетићу, одвија уз посредовање и гаранције ЕУ, јесте невиђена политичка дрскост, и захтева хитну и оштру реакцију свих који желе трајну стабилност и мир на Западном Балкану. 

Данашње поруке Вјосе Османи су еуфемизам за блокаду дијалога, јер резултати дијалога Београда и Приштине нису шведски сто, са којег се може бирати шта ће бити примењено а шта не. 

Обистињују се предизборне поруке Аљбина Куртија да ће дијалог са Београдом бити ниско на листи њихових приоритета, што, како је данас дефинитивно и потврђено, заправо значи да њега уопште не занима дијалог или компромис. 

Приштина годинама, прецизније читавих осам година, одбија да спроведе своју једину праву и суштинску обавезу из Бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина, и данас је и Београду и међународној заједници јасно поручено да је избегавање обавеза, манипулисање и лаж стандард, а не инцидент, у деловању приштинских политичких структура.

Очекујем да међународна заједница, посебно државе које отворено и интензивно подржавају Приштину, у интересу стабилности и мира у региону зауздају и дисциплинују своје пулене.