Того признаје само једну Србију - шеф дипломатије Републике Того након састанка са Дачићем

16. јан 2023.
Министар спољних послова Републике Того Робер Дисе изјавио је данас да је шефу српске дипломатије Ивици Дачићу рекао да га уверава у безрезервну подршку Републике Того када је у питању одбрана територијалног интегритета Србије.

"Ми у Тогу признајемо само једну Србију, јединствену. Драго ми је што сте поменули повлачење признања Косова, то повлачење је дефинитивно", рекао је Дисе на заједничкој конференцији за новинаре са Дачићем у Министарству спољних послова.

Он је рекао и да 54 земље Африке чине једну трећину у Уједињеним нацијама, приметивиши да је српска дипломатија у једном тренутку напустила Африку, али да је актуелни шеф дипломатије Ивица Дачић вратио сарадњу, на чему му је захвалио.

"Молим вас, и ви то добро радите, да не напуштате Африку. Ја вам на томе захваљујем", поручио је Дисе.

Дачић и Дисе су данас потписали Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских пасоша.

"Желимо јачу сарадњу у више сектора од образовања до економије, да имамо већу трговинску размену. Хтели бисмо да појачамо и сарадњу у области туризма и пољопривреде", рекао је Дисе.

Дачић је рекао да је са министром спољних послова Републике Того имао велики број сусрета и разговора на различитим местима, укључујући и његову посету у мају 2019.

"Србију, односно бившу Југославију и Того везује традиционално пријатељство које је можда у неким тренуцима било заборављено. Ми желимо да ту сарадњу и пријатељство обнављамо и оснажујемо", рекао је Дачић.

Он је додао да ће се министар спољних послова Тогу састати данас и са председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

Како је истакао, има много простора за унапређење односа између две земље, истичући да Србија мора да негује стара пријатељства и да тражи заједничке итересе са тим земљама у свету где ситуација данас није лака.

"Србија се посветила развоју односа са афричким земљама", рекао је Дачић и подсетио да је Того, после његове посете, одлучио да повуче одлуку о признању Косова.

Дачић је на томе захвалио и истакао да је 27 земаља повукло признање тзв. Косова чиме се отворена шанса за договоре и дијалог.

"Они који желе независно Косово желе то да учине пречицом или прегласавањем на одређеним форумима. Ми смо то спречили и вратили смо дијалог на сцену", рекао је Дачић.

Извор: Танјуг
Фото: МСП