Дачић: Став Србије о француско-немачком предлогу веома јасан и одговоран

27. јан 2023.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је званичан став Србије по питању француско-немачког предлога о решавању косовског питања веома јасан и одговоран, а то је да Србија жели да се дијалог настави, да учествује у њему и да о свему томе треба разговарати на основама овог плана.

Дачић је, одговарајући на питања новинара у Београду, рекао да је председник Србије Александар Вучић јасно изнео шта су црвене линије, односно шта је за нас неприхватљиво, а то је чланство Косова у Уједињеним нацијама.

"То је веома битно зато што сам имао прилике да чујем и оцене у Бриселу да се Вучић понео конструктивно и одговорно за разлику од Приштине и мислим да је то веома битно, да пробамо да сачувамо наше државне и националне интересе, али и да сачувамо Србију од разних претњи, уцена, могућих санкција и свега онога што би могло да угрози будућност грађана Србије", рекао је Дачић.

На питање шта очекује од данашње посете посланика Европског парламента Владимира Билчика Србији, Дачић је подсетио да је током посете Бриселу ове седмице имао прилику да разговара са представницима Европског парламента.

Навео је да је данашња посета једна од уобичајених посета које представници Европског парламента обављају, нарочито они који прате ситуацију у појединој земљи.

 "Ми са њима имамо доста тачака спорења и Европски парламент је институција чије одлуке нису обавезујуће за европске органе, али у сваком случају је веома битно да ми реагујемо на све оно што није истина у њиховим извештајима, али независно од тога мислим да Србија има свој европски пут", рекао је Дачић.

Он је данас у Београду присуствовао церемонији обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста.

 

Извор: Танјуг