Selaković: Humanost i solidarnost zajedničke vrednosti Srbije i Suverenog Malteškog Reda

19. okt 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković se, tokom boravka u Rimu, danas sastao sa velikim kancelarom i ministrom inostranih i unutrašnjih poslova Suverenog Malteškog Reda Albrehtom Frejerom fon Boeselagerom i poručio da su za Srbiju odnosi sa tim redom veoma značajni.

Ministar Selaković, inače prvi ministar spoljnih poslova Srbije koji je u zvaničnoj poseti Suverenom Malteškom Redu, rekao je nakon susreta da značaj naših odnosa možda do sada nije bio prepoznat na odgovarajući način.

Prema njegovim rečima, Suvereni Malteški Red daje principijelnu podršku pitanjima od vitalnog značaja za našu državu, kao što su naš teritorijalni integritet i suverenitet.

Šef srpske diplomatije je naveo da ove godine obeležavamo 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo što je danas potpisan Sporazum sa Suverenim Malteškim Redom koji je pregovaran deset godina, što, kako je objasnio, znači da je polovina naših diplomatskih odnosa protekla u pregovaranju danas potpisanog sporazuma.

“U budućnosti i te kako ćemo moći da iskažemo ne samo zahvalnost Suverenom Malteškom Redu na pomoći koja je pružana i koja se pruža Srbiji, već mogu slobodno da kažem da ćemo se truditi da zajednički afirmišemo one vrednosti naše civilizacije  koje su svetu danas potrebnije nego ikada ranije, a to jesu i humanost i solidarnost”, izjavio je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči o pitanjima koja su od značaja, ne samo za Srbiju i jugoistočnu Evropu, nego za celu Evropu, kao što je pitanje migracija, borbe protiv trgovine ljudima, borbe protiv savremenog ropstva, a razmenjeni su i stavovi po pitanju kriznih žarišta u mediteranskom basenu i u našem region.

“U budućnosti ćemo nastojati da intenziviramo našu saradnju, da više razgovaramo, da se više savetujemo, da razmenjujemo neke važne informacije u pogledu našeg posla i da se trudimo da  bolja i intenzivnija komunikacija bude preneta i na naše zajedničke aktivnosti”, naveo je ministar Selaković.