VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Obični pasoši i druge putne isprave: Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci*
Napomena: *bezvizni režim se ne odnosi na nosioce pasoša Republike Srbije koje je izdalo MUP RS - Koordinaciona upravaa

Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza osim ukoliko dolazi iz neke od država članica Šengenskog sporazuma

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Litvaniju pod uslovom da poseduju Zeleni sertifikat koji dokazuje da je prošlo minimum 14 dana od obavljene potpune vakcinacije, vakcinom koja je dozvoljena za upotrebu u Evropskoj uniji (Pfizer-BioNTech,  Moderna-Biotech Spain,  AstraZeneca AB,  Janssen-Cilag International).
Ukoliko su državljani Srbije vakcinisani vakcinom koja se u Litvaniji ne prihvata, ili nisu uopšte vakcinisani, potrebno je da pre puta u Litvaniju urade PCR test, koji u trenutku ulaska u Litvaniju nije stariji od 72 sata ili antigen test, koji u trenutku ulaska u Litvaniju nije stariji od 48 sati (na engleskom jeziku).
Osobama koje nemaju navedena dokumenta određuje se karantin u trajanju od 10 dana. Karantin se može skratiti tek nakon što se u izolaciji u Litvaniji provede 7 dana, kada se radi PCR test.
Svi putnici, bez obzira na transportno sredstvo kojim putuju ili granični prelaz preko kojeg ulaze u Litvaniju, u obavezi su da 48 sati pre ulaska popune formular koji se nalazi na internet stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form. Nakon što popune formular dobijaju QR kod, koji je potrebno da pokažu nadležnim litvanskim organima prilikom ulaska u Litvaniju. Formular je potrebno popuniti i u slučaju tranzita kroz Litvaniju.
Više informacija o uslovima ulaska u Litvaniju može se naći na stranicama https://lrv.lt/en/, https://sam.lrv.lt/en/ i https://koronastop.lrv.lt/en/.
Svim putnicima se preporučuje, ukoliko su u mogućnosti, da pored navedene obavezne dokumentacije, sa sobom ponesu pozivno pismo litvanskog pravnog ili fizičkog lica ili neki drugi dokument (potvrda o rodbinskoj vezi sa državljankom Litvanije, potvrda o školovanju, lečenju, sportskom takmičenju i sl.) u kojem su navedeni opravdani razlozi za put u Litvaniju.
Za ulazak u sve zatvorene javne prostore (prodavnice, javne ustanove, na poslu, u školi, kod lekara, pozorište, bioskop, tržni centri i sl.) potrebno je pokazati Zeleni sertifikat koji dokazuje da je prošlo minimum dve nedelje od  potpuno obavljene vakcinacije (dve doze za Fajzer, Modernu i Astra Zeneku i jedna doza za Džonson i Džonson vakcinu). Takođe, sve osobe starije od 6 godina su u obavezi da u zatvorenim javnim prostorima nose maske.

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE

Državljanima R. Srbije u R. Litvaniji dozvoljen je boravak bez vize do 90 dana u okviru šest meseci, kao i u ostalim zemljama članicama Evropske unije i Šengenskog sporazuma. Za ulazak u R. Litvaniju, pored pasoša, u zavisnosti od svrhe dolaska (turistička, poslovna ili privatna poseta), nadležni granični organi mogu da traže na uvid dodatna dokumenta kao što su: dokaz o posedovanju novca za izdržavanje tokom boravka, dokaz o plaćenom putnom osiguranju, pozivno pismo pravnog ili fizičkog lica, adresu boravka u R. Litvaniji i sl.

SOCIJALNI SPORAZUMI

Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Putnicima iz R. Srbije se preporučuju da se pre puta u R. Litvaniju plate privatno putno osiguranje.

TRANSPORT – Vozačke dozvole R. Srbije na novom obrascu mogu se koristiti kao važeće za upravljanje motornim vozilom ako lice nema regulisan boravaka u R. Litvaniji;
R. Srbija i R. Litvanija su članice multilateralnog sporazuma, tzv. Podsistema registarske oznake, koji omogućava vlasnicima motornih vozila iz Srbije da od 1. januara 2012. godine putuju u Poljsku bez obaveze da poseduju tzv. zelenu kartu;

OSTALO – U R. Litvaniji se kao sredstvo plaćanja koristi evro. Sve konvertibilne svetske valute bez problema se mogu zameniti u menjačnicama. Opšte prihvaćeno sredstvo plaćanja su i platne kartice (Visa, Mastercard).

Kontakti:

Prilikom boravka u Republici Litvaniji za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Varšavi, ul. Al. Roż 5, 00-556 Warszawa, telefoni: +48 22 628 51 61, +48 22 625 60 41, faks: +48 22 629 71 73, e.mail: embassy.warsaw@mfa.rs, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Republiku Litvaniju.