ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управаа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза осим уколико долази из неке од држава чланица Шенгенског споразума

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Литванију под условом да поседују Зелени сертификат који доказује да је прошло минимум 14 дана од обављене потпуне вакцинације, вакцином која је дозвољена за употребу у Европској унији (Pfizer-BioNTech,  Moderna-Biotech Spain,  AstraZeneca AB,  Janssen-Cilag International).
Уколико су држављани Србије вакцинисани вакцином која се у Литванији не прихвата, или нису уопште вакцинисани, потребно је да пре пута у Литванију ураде PCR тест, који у тренутку уласка у Литванију није старији од 72 сата или антиген тест, који у тренутку уласка у Литванију није старији од 48 сати (на енглеском језику).
Особама које немају наведена документа одређује се карантин у трајању од 10 дана. Карантин се може скратити тек након што се у изолацији у Литванији проведе 7 дана, када се ради PCR тест.
Сви путници, без обзира на транспортно средство којим путују или гранични прелаз преко којег улазе у Литванију, у обавези су да 48 сати пре уласка попуне формулар који се налази на интернет страници https://keleiviams.nvsc.lt/en/form. Након што попуне формулар добијају QR код, који је потребно да покажу надлежним литванским органима приликом уласка у Литванију. Формулар је потребно попунити и у случају транзита кроз Литванију.
Више информација о условима уласка у Литванију може се наћи на страницама https://lrv.lt/en/, https://sam.lrv.lt/en/ и https://koronastop.lrv.lt/en/.
Свим путницима се препоручује, уколико су у могућности, да поред наведене обавезне документације, са собом понесу позивно писмо литванског правног или физичког лица или неки други документ (потврда о родбинској вези са држављанком Литваније, потврда о школовању, лечењу, спортском такмичењу и сл.) у којем су наведени оправдани разлози за пут у Литванију.
За улазак у све затворене јавне просторе (продавнице, јавне установе, на послу, у школи, код лекара, позориште, биоскоп, тржни центри и сл.) потребно је показати Зелени сертификат који доказује да је прошло минимум две недеље од  потпуно обављене вакцинације (две дозе за Фајзер, Модерну и Астра Зенеку и једна доза за Џонсон и Џонсон вакцину). Такође, све особе старије од 6 година су у обавези да у затвореним јавним просторима носе маске.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије у Р. Литванији дозвољен је боравак без визе до 90 дана у оквиру шест месеци, као и у осталим земљама чланицама Европске уније и Шенгенског споразума. За улазак у Р. Литванију, поред пасоша, у зависности од сврхе доласка (туристичка, пословна или приватна посета), надлежни гранични органи могу да траже на увид додатна документа као што су: доказ о поседовању новца за издржавање током боравка, доказ о плаћеном путном осигурању, позивно писмо правног или физичког лица, адресу боравка у Р. Литванији и сл.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Путницима из Р. Србије се препоручују да се пре пута у Р. Литванију плате приватно путно осигурање.

ТРАНСПОРТ – Возачке дозволе Р. Србије на новом обрасцу могу се користити као важеће за управљање моторним возилом ако лице нема регулисан боравака у Р. Литванији;
Р. Србија и Р. Литванија су чланице мултилатералног споразума, тзв. Подсистема регистарске ознаке, који омогућава власницима моторних возила из Србије да од 1. јануара 2012. године путују у Пољску без обавезе да поседују тзв. зелену карту;

ОСТАЛО – У Р. Литванији се као средство плаћања користи евро. Све конвертибилне светске валуте без проблема се могу заменити у мењачницама. Опште прихваћено средство плаћања су и платне картице (Visa, Mastercard).

Контакти:

Приликом боравка у Републици Литванији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Варшави, ул. Al. Roż 5, 00-556 Warszawa, телефони: +48 22 628 51 61, +48 22 625 60 41, факс: +48 22 629 71 73, e.mail: embassy.warsaw@mfa.rs, која на нерезиденцијалној основи покрива Републику Литванију.