VIZNI REŽIM
 

Diplomatski i službeni pasoši: Potrebna viza
Obični pasoši i druge putne isprave: Potrebna viza
Napomena: Za nosioca putnog lista u tranzitu neophodna je viza

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Dobijanje vize na aerodromu u Avganistanu ili graničnim prelazima nije moguće, te je obavezno prethodno pribavljanje vize u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Avganistana.
Informacije o tipovima viza, dokumentaciji potrebnoj za podnošenje zahteva za izdavanje vize, važnim propisima koji se tiču boravka u Avganistanu, uvoza i izvoza predmeta, životinja i sl, kao i lista diplomatsko-konzularnih predstavništava Avganistana u svetu, dostupne su na internet prezentaciji Ministarstva spoljnih poslova Avganistana: http://mfa.gov.af/en/page/consular-affairs/visa-information

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Preporučuju se vakcine protiv hepatitisa A, hepatitisa B, tetanusa, tifusa, poliomielitisa ili dečje paralize, rubeole, japanskog encefalitisa, meningitisa, besnila.

Preduzimanje preventivnih mera zaštite protiv bolesti koje prenose komarci i odgovarajućeg opreza prilikom konzumiranja vode i hrane je obavezno.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Avganistan predstavlja područje sa izuzetno visokim stepenom ugroženosti lične bezbednosti. Gotovo svakodnevno su prisutni različiti akti nasilja koji često imaju za krajnji cilj nanošenje povreda ili ubistva stranih državljana. Neophodno je striktno se pridržavati bezbednosnih pravila sa kojima strane državljane upoznavanju organizacije za koje su oni angažovani i koja, između ostalog, podrazumevaju instrukcije vezano za kretanje, transport, boravak, međusobnu komunikaciju i preduzimanje mera zaštite stranih državljana tokom njihovog boravka u Avganistanu.

Avganistan je trusno područje sklono zemljotresima. U slučaju zemljotresa potrebno je pratiti uputstva lokalnih vlasti i ponašati se u skladu sa njima.

OSTALO – Novčana valuta u Avganistanu je avgani (AFN). S obzirom da su bankovni sistem i platni promet u Avganistanu slabo razvijeni, najpraktičnije sredstvo plaćanja je gotovina, pri čemu je iz bezbednosnih razloga preporučljivo izbegavati nošenje veće količine novca sa sobom. Većina roba i usluga može da se plati u američkim dolarima, koji se za lokalnu valutu može zameniti u bankama ili od uličnih prodavaca.
Avganistan odlikuje ekstremno tradicionalna kultura ponašanja, koja se naročito ogleda u položaju i stavu prema ženama. Kontakt između muškarca i žene koji nisu u međusobnom srodstvu je generalno sveden na minimum. U takvim okolnostima strane žene, iako po važećim propisima nisu u obavezi, u svakodnevnom životu nose marame preko glave, s obzirom da bi u suprotnom privukle ogromnu pažnju lokalnih muškaraca i dovele sebe u neprijatnu i potencijalno nebezbednu situaciju. U ruralnim područjima bi se pojavljivanje žene bez marame smatralo skandalom. Izbor garderobe mora, takođe, da bude prilagođen lokalnim prilikama i podrazumeva odeću koja pokriva ruke i noge i ni u kom slučaju ne bi trebalo da ocrtava liniju tela. Rukovanje žene sa muškarcem se uglavnom ne upražnjava.

Kontakti:
Prilikom boravka u Avganistanu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Republici Indiji, putem sledećeg kontakt telefona: +91 11 26872095 i elektronske adrese: embassyofserbiadelhi@hotmail.com, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Avganistan.