ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 30 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19:

Држављани Р. Србије који поседују сертификат (на папиру) о потпуно извршеној вакцинацији против вируса COVID-19, могу да уђу на територију Белорусије без обавезе поседовања ПЦР теста. Потпуна вакцинација мора бити извршена минимум месец дана (максимум 12 месеци) пре датума уласка на територију Белорусије. Сертификат о вакцинацији мора садржати презиме и име лица, датум пријема финалне дозе вакцине и мора бити издат на белоруском или руском и/или енглеском језику.
Држављани Р. Србије који не поседују потврду о потпуно извршеној вакцинацији на вирус COVID-19, могу да уђу у Белорусију уколико поседују негативан резултат ПЦР теста (на руском, белоруском или енглеском језику), не старији од 72 сата и мора садржати презиме, име лица и потврду негативне анализе. Контрола поседовања медицинског документа вршиће се на граници. Непоседовање поменуте потврде представља основ за забрану уласка у Р. Белорусију.
Сви страни држављани, укључујући и држављане Р. Србије, су ослобођени обавезе самоизолације приликом уласка у Р. Белорусију.
Улазак у Белорусију страних држављана, укључујући и држављане Р. Србије, копненим, железничким и речним путем је слободан (без ограничења).
Напомена за држављане Србије који улазе у Пољску само из правца Русије и Белорусије: Од момента избијања сукоба у Украјини надлежни органи Пољске су забранили све преласке страним држављанима, који из правца Русије (Калињинград) и Белорусије желе да преко копнене/друмске границе уђу у Пољску ради транзита. Одобрава се улазак само оним странцима који имају дипломатски пасош или регулисан боравак у Пољској (радна и студентска карта боравка или виза). Осталим странцима улазак у Пољску се одобрава у изузетним случајевима, а коначну одлуко о уласку доноси искључиво надлежни дежурни шеф граничне полиције приликом доласка странца на конкретни гранични прелаз.
Држављани Републике Србије који желе из Русије и Белорусије да се преко Пољске врате у Србију се моле да не полазе на пут пре него што контактирају Амбасаде Републике Србије у Москви, Минску и Варшави, како би им доставили информације о томе ко, када и преко којег граничног прелаза планира да уђе у Пољску. Амбасада Републике Србије у Варшави ради најаве уласка држављана Србије на територију Пољске, међутим те најаве нису гаранција да ће им улазак и транзит бити аутоматски одобрени. Та најава је само молба пољским органима да им се одобри улазак, а конкретну одлуку о уласку држављана Србије у Пољску доноси службеник граничне полиције који буде прегледао документацију на самом граничном прелазу између Пољске и Белорусије тј. Русије.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
На снази је безвизни режим (за све врсте пасоша) до 30 дана. У случајевима када је потребна виза (боравак преко 30 дана, школовање, стручно усавршавање, запошљавање и др.), виза се може, бесплатно, добити у Амбасади Р. Белорусије у Београду. Приликом уласка у Р. Белорусију обавезно је поседовање полисе здравственог осигурања која мора испуњавати услове следеће услове: (1) висина осигуране суме од минимум 10.000 евра и (2) као територија важења полисе мора бити назначена или Република Белорусија или цео свет. На уласку у Р. Белорусију обавезно се попуњава емиграциона карта (служи за регистрацију) коју треба чувати и носити са собом у пасошу све до изласка из Р. Белорусије, када се враћа пограничном службенику. Странци који привремено бораве у Р. Белорусији су дужни, да у року од пет дана (осим недеље, нерадних државних и празничних дана), изврше регистрацију боравка у Р. Белорусији у Управи за држављанство и миграцију, органа унутрашњих послова по месту стварног привременог боравка или путем сајта јединственог државног портала електронских услуга: www.portal.gov.by . У случају боравка у хотелима, хостелима, рехабилитационим центрима или другим колективним облицима смештаја, регистрацију привременог боравка страних држављана врши администрација тих установа приликом доласка и смештаја лица.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА - У Р. Белорусији паралелно функционишу државни и приватни здравствени систем. Странцима су доступне све медицинске установе, лабораторије и апотеке. Здравствена ситуација је задовољавајућа. За више информација посетити сајт Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Р. Белорусија је безбедна држава. Организовано деловање на сузбијању свих облика криминала и ригорозна казнена политика доприносе ниској стопи криминала.

ТРАНСПОРТ - Између Београда и Минска, саобраћа директна авио линија, три пута недељно. Превозник је белоруска авио компанија „Belavia". За вожњу у Р. Белорусији обавезна је међународна возачка дозвола, уз важећу националну возачку и саобраћајну дозволу, као и међународно осигурање возила (зелени картон). Не територији Р. Белорусији функционише систем електронске наплате путарина. Саветује се строго поштовање саобраћајних и других прописа јер су предвиђене строге новчане казне.

ОСТАЛО - Сходно прописима дозвољено је уношење и изношење новца у готовини без декларисања у износу до 10.000 USD (или еквивалент).
Локална валута у Р. Белорусији ја белоруска рубља. Девизе се мењају у белоруске рубље у банкама и мењачницама. Платне картице домаћих и иностраних банака се могу користити уз уобичајене трошкове конверзије. Замена готовине, због мале разлике у курсу, се може вршити у банкама или мењачницама.

Контакти:

Приликом боравка у Републици Белорусији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Минску (адреса: Румянцева 4, 220034 Минск), путем следећих контакт телефона: +375 17 284 29 84 и +375 17 284 29 90 и електронске адресе: embassy.minsk@mfa.rs

(Последње ажурирано среда, 03. фебруар 2021.)