Дачић: Желимо политички договор за отворена питања

10. јан 2023.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија чврсто опредељена да се сачувају мир и стабилност на Косову и Метохији, као и да жели политички договор за сва отворена питања.

Он је на конференцији са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом у Будимпешти, рекао да Србија сматра да питање КиМ може само компромисом да се реши и да је веома осетљива на то да се приступа у складу са политиком двоструких стандарда када се ради о територијалном интегритету.

"Или је територијални интегритет принцип или није, не може у једном случају да се буде за то, а у другом да се каже другачије. Ми када говоримо о томе мислимо да сви то знају, али можда у Европи то не знају, али можда их и не занима да је Југославија била федеративна држава састављена од шест федералних јединица и тих шест је добило право да направе своје државе", рекао је Дачић.

Он је подсетио да су некадашњу СФРЈ чиниле Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Хрватска, БИХ и Словенија, а да Србија има две провинције односно покрајине.

"Вама Мађарима је јасно шта је Војводина, е то је исто и Косово. По уставним правима како је неко могао да прогласи независност Косова без сагласности Београда, па није могао. То је илегално. Неко може то да прихвати и не мора. У овом тренутку 106 држава у свету од 193 не признају Косово. Косово може да рачуна на 84 гласа највише у Генералној скупштини УН", рекао је Дачић.

Он је истакао да питање Косова није решено, али да двоструки стандарди нису у реду.

"Када кажете да имамо у Стразбуру Генералну скупштину СЕ, па онда кажете по тачки 1 Украјина и кршење територијалног интегритета у Украјини и кажете да због тога Русија треба да се осуди и уведу санкције Русији. А друга тачка је пријем Косова у СЕ, па то није логично и није ни нормално и то је за нас неприхватљиво", рекао је Дачић.

Наглашава да док се не постигне политичко решење апсолутно је неприхватљив пријем Косова у СЕ, јер се ту примају само државе.

"Друго, како да се прими у ЕУ када постоји пет земаља које га нису признале", рекао је Дачић.

Он је подсетио да када је недавно разговарао са Сијартом, он му је рекао да Мађарска пре постизања договора неће подржати пријем у СЕ, као и да претпоставља да исто важи за ЕУ.

"То је статусно питање које треба да дође после постизања договора", рекао је он.

Дачић је подсетио да је 2013. године он потписао Бриселски споразум, као и да девет година он није спроведен.

"Да се направи ЗСО и сада Курти каже да му не пада на памет да спроведе то. Како да говорите о следећим корацима ако не желите да спороведете шта је неко потписао, а ЕУ гарантовала. Друго, тада је речено да нема доласка РОСУ где живе само Срби - чему служе хапшења Срба, рањавање српске деце на Бадњи дан. То су разлози зашто је Србија тражила да се војска распореди да помогне у осигурању безбедности. Ако за тим нема потребе одговорност је на Кфору", рекао је Дачић.

Извор/Фото: Танјуг/МСП