Дачић: Турска је за поштовање раније потписаних споразума са Приштином

26. јан 2023.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да му је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, на данашњем састанку, обећао да ће Анкара наглашавати Приштини да је неопходно поштовање договора и раније потписаних споразума.

Дачић је истакао да није реално очекивати да ће Турска променити став о статусу Косова и Метохије, али да је за Србију важно да се сачува мир, да не буде инцидената.        

"Ердоган ће свакако у свим разговорима које буде имао са Приштином, као и сви турски званичници, истицати да је неопходно поштовање свих договора, да је неопходан дијалог и сачувати мир. За нас је довољно да неко направи такав утицај, да не помисле људи у Приштини да уживају подршку да опструишу мировне договоре и угрожавају мир и стабилност у региону", нагласио је Дачић.     

Шеф српске дипломатије наглашава да су сви састанци које је имао у Анкари данас протекли у атмосфери која говори да су односи између две земље у успону и да су они можда и на историјском максимуму, те да се то огледа и у политичким и у економским односима.        

"Сада је трговинска размена 2,5 милијарди, а поставили смо циљ пет милијарди, а можда и више. Бројне су инвестиције из Турске, учешће у инфраструктурним пројектима, не само у Србији, него и у региону, као што је ауто-пут за Сарајево", рекао је Дачић.        

Каже да је, ипак, наше највеће достигнуће то што смо једни другима партнери и нисмо део проблема у региону, већ смо фактори мира и стабилности.  

Додаје да је наше опредељење, без обзира на противљење ЕУ, да сачувамо безвизни режим са Турском, да се у ту земљу иде са личним картама и да сада никако не би требало да дозволимо да идемо корак уназад, да поново враћамо визе.       

"Ми ћемо ратификовати тај споразум о личним картама у парламенту за ову туристичку сезону да ће и наши и њихови грађани моћи да путују са личним картама. Сем тога очуваћемо споразум о слободној трговини, што нам то и омогућава све то", рекао је српски шеф дипломатије.         

Истиче да је искористио прилику да председника Ердогана поздрави у име Вучића и да му омогући телефонски разговор са њим.       

"Они су разговарали телефоном и председник Ердоган је рекао да му је Вучић велики пријатељ и да ће гледати да дође у фебруару у посету Србији, иако је то доста тешко јер их чекају избори. Нама је то посебно важно зато што је то подстицај стабилности", рекао је Дачић.           

Наглашава да, поред билатералне посете Ердогана Београду, што је он договорио у разговору са Вучићем, министар Мевлут Чавошоглу припрема дипломатски форум у Анталији у марту на који су позвани, осим њега, и председник Вучић.             

На питање новинара у којим областима, Дачић је одговорио да је то веома тешко рећи, јер је сарадња развијена у готово у свим областима.  

"Оно што треба да радимо је да користимо погодностима тога док год можемо, јер ако уђемо у ЕУ, и када уђемо, то више неће бити могуће. Јер ЕУ не трпи споразуме о слободној трговини нити са Турском, нити са Кином, нити са Русијом, нити са Емиратима или било ким другим", поручио је Дачић.        

Потенцијали су огромни, каже, и додаје су у почетку постојала два лета недељно за Анкару, а сада има пет или шест недељно.              

"Велико интересовање влада за свеукупно пословање. Турци воле да туристички посећују Србију, а Срби воле да дођу овде претежно у летњем периоду. Велики капитал представљају и људи из нашег региона који се налазе овде у Турској", закључио је српски шеф дипломатије.

 

Извор: Танјуг

Фото: МСП