Дачић: Односи Србије и Турске на историјском максимуму

26. јан 2023.
Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Анкари, након састанка са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, да су билатерални односи две земље на историјском максимуму, као и да су Србија и Турска имале трговинску размену од скоро 2,5 милијарди долара, а да је циљ да она достигне пет милијарди.

"Реч је о једном изузетно отвореном и пријатељском односу, односу поверења, који се заснива и на поверењу двојице председника Вучића и Ердогана и нас двојице као министара спољних послова. Почели смо тиме што смо радили на потписивању споразума о укидању виза и споразуму о слободној трговини, још пре више од 10 година. И тада смо имали визију шта треба да радимо нечекајући ЕУ", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за медије. 

Истакао је да у политичкој сфери две земље имају добре односе, али и у економској без обзира што нисмо задовољни још, иако имамо историјску размену од скоро 2,5 милијарде долара, рекао је Дачић и подсетио да су председници поставили средњорочни циљ да се достигне размена и у вредности од пет милијарди.  Сигурно је да је наша економска сарадња у успону и да имамо читав низ инвестиција и да се запошљава велики број људи, додао је Дачић. 

Каже да су у питању инфраструктурни пројекти који помажу развоју Србије и њеним регионима и да је ту значајан аутопут за Сарајево. 

"Постоји и присуство финансијског капитала, банке и развојне агенције, а ради се и на развоју наших културних и образовних односа, као и у области спорта, науке и друго. Зато је веома важно да имамо сталне контакте и да редовно анализирамо чекирање шта је урађено", додао је он. 

Подсетио је да треба, након раније постигнутог споразума о укидању виза, српски парламент да ратификује и допуну која ће омогућити да се путује само са личним картама. 

"Личне карте су сада модернизоване и онемогућена је било каква злоупотреба. Остаје да се у нашем парламенту ратификује та допуна потписаног споразума и очекујем да ће то бити веома брзо и да ће то бити актуелно већ за ову туристичку сезону. Српски туристи више долазе у Турску током лета, а турски туристи током целе године долазе у Србију", рекао је Дачић.  

Навео је да Србија из ЕУ има притисак да се укине безвизни режим са Турском.

"Из ЕУ имамо притисак да се поново уведу визе за турске грађане и ми смо то одбијали, јер сматрамо да то није у нашем интересу, нити интересу Турске, али и читавог региона и Европе и да сви заједно морамо да учинимо напор да се спречи злоупотреба безвизног режима у случају илегалних миграција. И да то нема везе са нашим грађанима и могућношћу да путују у Турску само са личним картама. А тражи се од нас да вратимо визе, што би био један велики корак уназад", нагласио је Дачић. 

Каже да ће Србија наставити да развија са Турском овакву врсту односа и да две земље повезује велики број људи који живе у Турској пореклом из бивше Југославије. 

Када питају ко су ти људи и шта су, кажемо - све су то наши људи, истакао је Дачић и додао да у Турској живи на стотине хиљада људи са простора бивше Југославије.  Србија и Турска желе да буду конструктивни у међународним односима и да не буду на било чијој страни, поручио је Дачић. 

"Залажемо се за поштовање територијалног интегритета и суверенитета. Нисмо се придружили санкцијама против Русије због наших државних и националних интереса, али и економске сарадње са Русијом, као и због питања КиМ, јер нас Русија подржава по том питању. Било би некоректно и штетно да уведемо санкције, али то не значи да нећемо рећи јасно да не подржавамо нарушавање територијалног интегритета Украјине", казао је Дачић. 

Министар Дачић је пренео на конференцији за медије да је са Чавушоглуом разговарао и о актуелној ситуацији на Балкану.  Он је изјавио да би Србија волела да Турска буде важан фактор стабилности у нашем региону и да је наша молба да Турска искористи свој утицај на Приштину по питању примене Бриселског споразума на Косову и Метохији.

"Ми бисмо волели да Турска буде важан фактор регионалне стабилности у нашем региону, а то значи да је наша молба да Турска искористи свој утицај и када је реч о Приштини како бисмо имали конструктиван однос од  Приштине када је реч о примени Бриселског споразума и других раније потписаних споразума, како бисмо уопште могли да разговарамо о неким трајним политичким решењима", поручио је Дачић.

Навео је да у сваком случају мора да се спречи ситуација да, како је рекао, ми сви појединачно будемо фактори и учесници у нечему што је проблем, него да смо део решења проблема.

Поручио је да без обзира што можда размишљамо различито о неким питањима, треба да делујемо заједно и развијамо атмосферу међусобног поверења.

"Зато са радошћу потврђујем да ћемо председник Вучић и ја учествовати овде на свим форумима који се организују. Очекујемо и посете нашем региону и министара и председника Турске. Имаћемо успешан наставак сарадње и у наредном периоду. Наши односи су на веома високом нивоу и хвала свима који су томе допринели, а у највећој мери председници Ердоган и Вучић", рекао је Дачић.

Нагласио је да је позитивно одговорио на молбу Чавушоглуа да се реши проблем председавања у Црноморској економској иницијативи.

"Имајући у виду да је Турска везана за ту иницијативу, а у којој су и Русија и Украјина и да је веома тешко председавати, ми смо без обзира што није на нас ред у договору са Русијом прихватили ту иницијативу Турске да ми у ових шест месеци председавамо иницијативом и дамо допринос миру и стабилности у овом региону", нагласио је Дачић.

Извор: Танјуг