Selaković: Srbija opredeljena za prijateljske odnose sa Severnom Makedonijom

06. Nov 2020.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas, na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) u Antaliji, sa ministrom inostranih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem.

U sadržajnom razgovoru, ministar Selaković istakao je da Srbija ostaje opredeljena da razvija prijateljske odnose sa Severnom Makedonijom koji su bazirani na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama.

Ministar Selaković je konstatovao da je Srbija zainteresovana za dalje unapređenje saradnje, kontinuirani politički dijalog i razmenu poseta na svim nivoima. Takođe, ministar je istakao potrebu intenziviranja aktivnosti na pripremi naredne - treće zajedničke sednice dve vlade.

Šef srpske diplomatije istakao je opredeljenje Srbije za dalji razvoj odnosa sa Severnom Makedonijom na osnovama dogovora predsednika Aleksandra Vučića i premijera Zorana Zaeva iz avgusta 2017. godine, koji podrazumeva: opredeljenje za rešavanje svih pitanja dijalogom, unapređenje prijateljskih odnosa naroda i građana, unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje, intenziviranje međusobne komunikacije na najvišem nivou, međusobnu podršku na evropskom putu i jačanje dobrosusedskih odnosa kao doprinosa stabilnosti regiona.

Prema rečima Selakovića, ako se region snažnije ekonomski poveže, između ostalog i kroz inicijative poput „mini šengena", lakše će se rešavati i politički nesporazumi i nesuglasice.

U današnjem razgovoru ministar Selaković je istakao da se Srbija zalaže za dalji razvoj saradnje sa Severnom Makedonijom, kako na bilateralnom planu, tako i kroz regionalnu saradnju, uz uvažavanje obostranih interesa i razvoj dobrosusedske politike i saradnje koja ne šteti interesima bilo koje zemlje u regionu.

Ovom prilikom ministar Selaković je uputio poziv ministru inostranih poslova Severne Makedonije Bujaru Osmaniju da poseti Srbiju.