Odnosi Srbije i Slovačke tradicionalno prijateljski

26. Apr 2021.
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova nemanja Starović sastao se danas sa državnom sekretarkom Ministarstva inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Ingrid Brockovom.

Istakavši da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, zamenik šefa srpske diplomatije rekao je da njih karakteriše i saradnja u svim oblastima od obostranog interesa, kao i kontinuiran i intenzivan politički dijalog na svim nivoima.

Starović je izrazio zadovoljstvo što što visok nivo političkih odnosa između naše dve zemlje prati i napredak u razvoju bilateralne ekonomske saradnje, uz konstantan rast ekonomske razmene.

Državni sekretar je ukazao da Srbija veoma ceni što Slovačka, uprkos pritiscima, istrajava u svom principijelnom stavu da ne prizna nezavisnost tzv. Kosova.  

Takođe, Starović je istakao da naša zemlja visoko uvažava kontinuiranu podršku Slovačke u procesu evropskih integracija, kako bilateralno, tako i u okviru Višegradske grupe, a isto tako, ukazuje da Srbija ceni angažman izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, slovačkog poslanika Vladimira Bilčika.

Zamenik šefa srpske diplomatije rekao je da bi, i pored ostvarenog rezultata spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Slovačke, trebalo nastaviti sa daljom podrškom unapređenju ekonomske saradnje i pozvao je slovačke investitore da u narednom periodu pojačaju prisustvo na našem tržištu.

Starović je napomenuo da posebnu vrednost i sponu u odnosima dveju zemalja čine pripadnici slovačke nacionalne manjine u Srbiji, kojih ima oko 52.750, kao i srpska nacionalna manjina u Slovačkoj koja broji oko 7.000 pripadnika.

Državni sekretar istakao da je Srbija spremna da i ubuduće pruži punu pomoć i podršku u realizaciji projekata u oblasti kulturne saradnje i, u tom smislu, posebnu pažnju posveti prezentaciji naivnog likovnog stvaralaštva slovačke manjine, imajući u vidu da se sledeće godine obeležava 220 godina od dolaska Slovaka u Kovačicu.

U tom smislu, Starović je ukazao da Srbija sprovodi aktivnosti na planu stavljanja „Naivnog slikarstva Slovaka“ na tentativnu listu za upis na Uneskovu Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Državni sekretar je zahvalio Slovačkoj na pomoći i donacijama koje je uputila Srbiji na planu borbe protiv pandemije zarazne bolesti Kovid-19, a posebno je zahvalio na donaciji u vidu 15.200 „pi-si-ar“ testova i prateće zaštitne medicinske opreme koju je ministar inostranih poslova Slovačke Korčok predao tokom svoje nedavne posete Srbiji.

Državnu sekretarku Brockovu primio je i ministar spoljnih poslova Repbulike Srbije Nikola Selaković.