gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Србија у међународним организацијама
Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Република Србија у Покрету Несврстаних Земаља (ПНЗ)
+ larger fontnormal font- Smaller font

СФРЈ је од самог оснивања имала водећу улогу у Покрету. Услед распада СФРЈ, чланство СРЈ у ПНЗ је суспендовано 1992.године. Регулисањем чланства СРЈ у УН, на састанку Координационог бироа ПНЗ, 2001. године прихваћен је наш захтев за добијање статуса посматрача у Покрету, што је верификовано на министарском састанку, у Њујорку новембра 2001. године.

Р. Србија у складу са својим спољно-политичким приоритетима, нема намеру да мења статус у Покрету, али настоји да, у остваривању својих виталних државних и националних интереса, прагматично обезбеди своје присуство и сарадњу у оквиру ПНЗ. Наше присуство и сарадња у оквиру ПНЗ нису у супротности са европском перспективом Србије, већ представљају комплементарну димензију нашег целокупног спољнополитичког ангажовања. За наш наступ према ПНЗ од значаја је и чињеница да су неке веома важне МО - колективни чланови ПНЗ (ОИС, АУ и сл.). Статус посматрача такође омогућава Р.Србији праћење глобалних политичких и економских питања из угла ове групе земаља. Веома је значајна и перспектива проширивања или оживљавања билатералне економске сарадње са државама чланицама Покрета.

Влада Р.Србије је 2010.г. по први пут усвојила програм стипендија под називом "Свет у Србији - 100 стипендија за студенте из држава чланица ПНЗ".

У Београду је 5. и 6. септембра 2011.г. одржан комеморативни министарски састанак Покрета несврстаних поводом 50. годишњице одржавања оснивачког састанка Покрета на врху у Београду.

Последњи Самит ПНЗ одржан је на острву Маргарита у Венецуели, 17-18. септембра 2016.г. Републику Србију је представљао први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.