gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
среда, 07. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Регионална иницијатива за миграције, азил и избеглице (MARRI )
+ larger fontnormal font- Smaller font
Пакт стабилности за ЈИЕ је 2002. године усвојио одлуку о оснивању Регионалне иницијативе за питања миграције, азила и избеглица (MARRI) како би се боље и успешније управљало миграционим токовим у региону. Оснивачки министарски Форум MARRI одржан је у Херцег Новом, 5. априла 2004. године.

У садашњим оквирима, MARRI (Migration, Asylum, Refugees Regional Initiative) представља регионалну иницијативу за питања миграције, азила и избеглица, чије учеснице су: Р. Албанија, Босна и Херцеговина, Р. Македонија, Црна Гора, Р. Србија и КосовоÝ (Косово* је учесник од 10. јуна 2015. године, што је потврђено у Декларацији Регионалног форума који је у Скопљу одржан 10. јуна 2015. године. Истом Декларацијом је потврђено и повлачење Р. Хрватске из ове регионалне иницијативе, будући да је она постала члан ЕУ.). Иницијатива је „у власништву" учесница, а њено седиште  тј. MARRI Регионални центар, је у Скопљу. Активности учесница иницијативе, као и интерна и операциона организација Центра, дефинисани су Статутом Центра за миграције, азил и избеглице. Начин функционисања Регионалне иницијативе за миграције, азил и избеглице (MARRI) утврђен је Смерницама и правилима процедуре поменуте Иницијативе. (Статут и Смернице су иновирани на састанку Комитета MARRI, 10. јуна 2015. године).

На састанку Комитета MARRI, који је одржан у Подгорици 20. јуна 2016. године Република Србија је и формално преузела председавање овом регионалном иницијативом а на састанку Регионалног форума  MARRI  21. јуна 2016. године, ова одлука је потврђена.

Органи одлучивања у оквиру MARRI иницијативе су: 1. Регионални форум – који чине МУП-ови учесница, као и високи представници задужени за питања азила, миграција, управљања границама, визног режима и повратка расељених лица. Регионални форум даје политичку подршку за рад Иницијативе и на њему се доносе одлуке од заједничког интереса за све учеснице и 2. Регионални комитет – који чине представници министарстава спољних послова учесница. Регионални комитет има задатак да одређује смернице рада MARRI, координира активности, доноси стратешке одлуке у вези са активностима иницијативе као и да предлаже начине реализације идеја и пројеката у оквиру MARRI. Састаје се најмање два пута годишње, по правилу уочи одржавања Регионалног форума.

Актуелни директор Регионалног центра МАРРИ је амбасадор Тамара Мугоша која долази из Црне Горе.


 *„Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова."