gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
среда, 02. новембар 2016. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Стратегија ЕУ за Јадранско-јонски регион (EUSAIR)
+ larger fontnormal font- Smaller font
Стратегија Европске уније за Јадранско – јонски регион - EUSAIR усвојена је и покренута на међународној конференцији у Бриселу, 18. новембра 2014. године, за време мандата претходне ЕК, а током италијанског председавања ЕУ.

Земље чланице EUSAIR су исте као и у Јадранско-јонској иницијативи: Р. Албанија, БиХ, Р. Хрватска, Грчка, Р. Италија, Р. Словенија, Р. Србија и Црна Гора. Основ за чланство заснован је, такође, на географском принципу – државе које излазе на Јадранско или на Јонско море, као и на принципу међународног права, у случају Р. Србије, која је члан Иницијативе као сукцесор СЦГ.

Р. Србија подржава и активно доприноси активностима на дефинисању јадранско-јонског подручја као макро регије и спровођењу Стратегије ЕУ за јадранско-јонски регион. Наведено кореспондира са политиком проширења ЕУ на западни Балкан и наставком пружања помоћи земљама западног Балкана на јачању и стабилизацији њихових укупних демократских потенцијала.Р. Србија се залаже за принцип инклузивности, односно учешће свих земаља чланица ЈЈИ у спровођењу Стратегије. Иако није поморска земља, Р. Србија има политички и економски интерес да учествује у овој Стратегији. Р. Србија веома цени досадашње активности земаља чланица ЕУ у вези са Стратегијом у оквиру ЈЈИ (посебно Р. Италије и Грчке), као и ангажман Европске комисије, пре свега ГД за регионалну и урбану политику и ГД за поморство и рибарство.

Р. Србија је прихватила предлог Р. Италије да буде координатор стуба1 бр. 2, „Повезивање региона" са Р. Италијом. Специфичност целокупног другог стуба Стратегије, је у томе што због своје тематске сложености други стуб има две под-области: Саобраћај и Енергетику.

Влада Р. Србије је на седници одржаној 7. децембра 2014. године, донела Одлуку о образовању Радне групе за сарадњу са Европском унијом у Јадранско–јонском региону. Задатак Радне групе је да, у координацији са надлежним органима државне управе, предлаже мере у остваривању сарадње са Европском комисијом и другим државама чланицама Стратегије на имплементацији EUSAIR и предлаже друге мере које се односе на Јадранско–јонски регион.

У организацији Генералног директората за регионалну и урбану политику Европске комисије (DG REGIO) и Министарства спољних и европских послова Републике Хрватске, у Дубровнику је од 11. до 13. маја 2016. године одржан Први годишњи форум о Стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион. Основни циљ Форума био је преглед остварених резултата и напретка у примени Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (EUSAIR), две године након њеног формалног усвајања у октобру 2014. године.

Форум је кроз различите програмске садржаје, окупио преко 450 учесника из осам земаља учесница Стратегије, представнике Европске комисије, међународних и регионалних организација, финансијских институција, локалних и регионалних нивоа управљања, научно-истраживачких, универзитетских и образовних институција и мрежа, привредних комора, и пословне заједнице. У склопу Форума, одржан је заједнички састанак Министарског савета Јадранско-јонске иницијативе и министара задужених за Стратегију ЕУ за Јадранско-јонски регион у оквиру хрватског председавања Јадранско-јонском иницијативом. Овом састанку претходио је састанак Комитета високих званичника Јадранско-јонске иницијативе 11. маја, на којем је усаглашен текст ,,Дубровачке декларације". У Декларацији се поздравља напредак које су државе учеснице постигле, у сарадњи са Европском комисијом и уз њену подршку, оснивањем управљачких структура EUSAIR. Наглашава се значај и потреба координираног деловања у Јадранско-јонском региону, у циљу ефикасније идентификације и реализације пројеката усмерених на подстицање економског и социјалног развоја.

Наредни Форум о стратегији ЕУ за Јадранско-јонски регион, ЈЈИ биће одржан 11. и 12. маја 2017. године у Јањини, Грчка, у склопу председавања ове земље Јадранско-јонском иницијативом.

Интернет презентација: www.adriatic-ionian.eu 

Национални ко-координатори Р. Србије за EUSAIR су Павле Јанковић, начелник Одељења за регионалне иницијативе, Сектора за ЕУ, МСП (за спољно-политички део Стратегије) и Ана Илић, заменик директора КЕИ, координатор за фондове ЕУ (за део Стратегије који се тиче европских фондова).

1Координатори стуба бр. 1: Грчка и Црна Гора, стуба бр. 3: Р. Словенија и Босна и Херцеговина и стуба бр. 4: Р. Хрватска и Р. Албанија.