gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
понедељак, 15. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Брдо-Бриони процес
+ larger fontnormal font- Smaller font
Република Словенија и Република Хрватска заједно су покренуле идеју о „Брдо процесу" током неформалног сусрета тадашњих премијера две земље, Борута Пахора и Јадранке Косор, јануара 2010. године у Крањској Гори.

Брдо процес формално је започет сусретом лидера земаља западног Балкана на Брду код Крања, 20. марта 2010. године. Као неформална регионална иницијатива, сам процес је по овом месту одржавања и добио назив „Брдо процес".

Циљ успостављања поменуте регионалне иницијативе био је да се ојачају везе у региону западног Балкана, како би ојачана сарадња у региону помогла његовом бржем напредовању на путу европских интеграција.

Покретачи ове регионалне иницијативе, али и организатори, су председничким „Брдо-Бриони" састанком у Будви 7. и 8 јуна 2015. године, посебно укључивањем ширег опсега тема, потврдили да желе да „Брдо-Бриони" иницијатива на јачи начин одрази дух добре сарадње у региону и обнављање визије региона као дела ЕУ, уз наглашавање потребе даљих реформи.

Ванредни Самит Брдо-Бриони процеса о заједничкој стратешкој визији уједињене, слободне и безбедне Европе одржан је у Загребу, 25. новембра 2015. године. На Самиту су учествовали сви лидери учесница Брдо-Бриони процеса. Лидери су на овом Самиту усвојили документ: „Закључци о заједничкој стратешкој визији уједињене, слободне и безбедне Европе.