gototopgototop
Министарство спољних послова Спољна политика Процес ЕУ интеграција и регионална сарадња Регионалне иницијативе
уторак, 06. јун 2017. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Вишеградска група – V4
+ larger fontnormal font- Smaller font
Вишеградска група (В4) основана је 15. фебруара 1991. године као неформално удружење Чехословачке (од 1993. године Р. Чешка и Р. Словачка), Р. Пољске и Мађарске. Циљ је био постављање темеља сарадње у промењеним политичким околностима у средњој Европи и стварање услова за улазак у ЕУ. У тада усвојеној „Вишеградској декларацији" наглашено је да основу за успешну сарадњу представљају слично историјско, културно и верско наслеђе, традиционалне везе и узајамни утицаји.

Вишеградска група се активно поставља према региону западног Балкана кроз дипломатске активности, промоцију пројеката и одржавању континуитета у имплементацији програма који су започети током претходних председавања.

У оквиру чешког председавања В4 у Прагу је 13. новембра 2015. године одржан Годишњи састанак министара спољних послова држава чланица В4 и министара спољних послова западног Балкана. Том приликом потписан је Споразум о оснивању Фонда за западни Балкан.

„Међународни вишеградски фонд" (МВФ) представља једину сталну структуру В4. МВФ финансира активности НВО и приватних лица где, осим донација (grants), додељује појединачне стипендије и организује уметничке радионице, које доприносе размени мишљења у оквиру В4 региона и између суседних земаља укључених у В4. Интернет линк www.visegradfund.org 

Република. Пољска обавља једногодишње ротирајуће председавање В4 у периоду од 1. јула 2016. до 30. јуна 2017. године.