gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 16.03.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ДАЧИЋ: СРБИЈА И МАРОКО ИСТО ГЛЕДАЈУ НА МЕЂУНАРОДНО ПРАВО

БЕОГРАД, 14. марта 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио се данас Мароку на поштовању територијалног интегритета Србије, и навео да две земље деле исте ставове о поштовању међународног права, саопштило је Министарство спољних послова. "Наше две земље деле исте ставове када је реч о поштовању међународног права. Показало се да у међународном праву не треба да постоје двоструки стандарди и изузеци, јер онда такви изузеци постају правило. За нас је од кључног значаја поштовање територијалног интегритета једне земље. Захвални смо на томе што Мароко подржава територијални интегритет Србије и још једном бих позвао на отварање сарадње овог региона са регионом Западног Балкана", изјавио је Дачић после састанка с премијером Марока Саадедином ел-Отманијем и министром спољних послова Насером Бутом. Шеф српске дипломатије је с домаћинима разговарао о билатералним односима Србије и Марока, могуц́ностима унапређења сарадње, нарочито, економске сарадње, као и о актуелним међународним и регионалним питањима. Дачић је рекао да су билатерални односи "традиционално добри" и изразио спремност да се они даље развијају. "Потребно је што пре активирати Мешовити комитет за сарадњу између две земље како би се повец́ала и наша економска сарадња. Она би могла да буде на много вишем нивоу него што је сада. Има много области у којима можемо имати бољу сарадњу као што су пољопривреда, енергетика, ИТ", изјавио је Дачић. Потписани су и меморандум о сарадњи дипломатских академија два министарства спољних послова, као и Програм сарадње у области културе, образовања, медија, омладине и спорта између две владе, наводи се у саопштењу. Дачић је навео и да дипломатски односи Србије и Марока имају дугу традицију. "Мом колеги, министру спољних послова, донео сам фотографије из наших архива, у питању су фотографије настале током посете Тита Мароку и фотографије краља Хасана Другог из Београда са учешц́а на Првој конференцији несврстаних 1961. године", рекао је Дачић.

БРНАБИЋ: БЕОГРАД ПОШТУЈЕ СУВЕРЕНИТЕТ БИХ УЗ ПОШТОВАЊЕ ОДРЕДБИ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА

БЕОГРАД, 15. марта 2018. (Бета) - Београд поштује суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине, уз пуно поштовање одредби Дејтонског споразума, истакла је данас премијерка Србије Ана Брнабић на састанку са председницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, саопштила је Влада Србије. У саопштењу, објављеном по завршетку посете Бањалуци делегације Владе Србије на челу са премијерком, наводи се да је у фокус сусрета било на унапређењу економских и политичких односа Србије и Републике Српске. Делегација, коју су чинили министар заштите животне средине Горан Триван, министар рударства и енергетике Александар Антић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, са представницима Републике Српске разговарали су и о помоћи од 5,5 милиона евра коју је у септембру прошле године српска влада обезбедила за решавање свакодневних потреба локалних заједница у РС, попут изградње и санације локалних путева, мостова, вртића и школа. Они су се сагласили да је јачање економске сарадње и побољшање услова живота свих грађана кључ за стабилност у региону, а да ће томе допринети сарадња у области пољопривреде, туризма, енергетике и инфраструктуре - пројекти путни правац Београд-Сарајево, мост Љубовија-Братунац и даљи рад на енергетским пројектима, посебно на реци Дрини. Премијерка и делегација Србије учествовали су и на конференцији о енергетској суверености, а присуствовали су и свечаном отварању еко-топлане Бањалука, чијем развоју је допринео и Институт Винча из Београда, али и Технолошкои, Машински и Електротехнички факултети у Београду. "То показује да знање и иновативност наших стручњака у овој области нимало не заостаје за развијенијим земљама", закључила је Брнабић. Србија је један од највећих инвеститора у Републици Српској, а укупна робна размена од јануара до октобра 2017. износила је 537,8 милиона евра, што је за 10,7 одсто више него у истом периоду 2016, наводи се у саопштењу.

БРНАБИЋ С МИНИСТРОМ НЕМАЧКЕ ПОКРАЈИНЕ О ПУТУ КА ЕУ И САРАДЊИ

БЕОГРАД, 15. марта 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић је данас с министром немачке покрајине Баден-Виртемберг, Гидом Волфом разговарала о процесу приступања Србије Европској унији, и о привредној, културној и научној сарадњи. Волф који је министар за правду и европска питања, рекао је да подржава "све напоре Србије у спровођењу реформи" и да је "веома задовољан" привредном сарадњом две земље, саопштила је Влада Србије. Понудио је могућност размене стручњака у секторима информационих технологија, културе и туризма, наводи се у саопштењу и додаје да је позвао Брнабић у посету. Брнабић је казала да Србија "улаже велики напор да буде одговоран и поуздан партнер у региону западног Балкана, свесна да су дубоке реформе неопходне" јер је њихов резултат "уређена држава с ефикасном државном управом, одговорним судством и конкурентном привредом која ће задржати младе стручњаке у земљи". Председница Владе Србије је честитала формирање нове Владе Немачке и четврти мандат канцеларке Ангеле Меркел, и рекла да је уверена да ће успешна сарадња Србије и Немачке бити настављена, наводи се у саопштењу.

ЈОКСИМОВИЋ: У ЈУНУ ОЧЕКУЈЕМО ОТВАРАЊЕ ЗНАЧАЈНИЈЕГ ПАКЕТА ПОГЛАВЉА

БЕОГРАД, 15. марта 2018. (Бета) - Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас после разговора с министром немачке покрајине Баден-Виртемберг Гидом Волфом да очекује да у јуну буде отворен "значајнији пакет поглавља" у преговорима с Европском унијом и да је за то тражила подршку Немачке. Јоксимовић је на заједничкој конференцији за новинаре рекла да је Србија потпуно спремна за отварање пет поглавља. "Очекујемо у јуну значајнији пакет поглавља који ће бити отворен. Затражила сам подршку Немачке, наравно уз њихову процену како напредујемо у области спровођења реформи у поглављима 23 и 24", казала је министарка. Додала је да је Волфа информисала о реформама које Србија спроводи у области владавине права, борби против корупције, мањинских права и економији. Јоксимовић је рекла да је Немачка најважнији политички партнер на путу европских интеграција Србије, као и највећи појединачни донатор и значајан инвеститор с великом потенцијалима. Немачка је, додала је, у последњих 15 година донирала 1,6 милијарди евра за спровођење реформских процеса. Србија и Баден-Виртемберг као подунавски региони имају велике могућности за сарадњу у конкретним пројектима у оквиру Дунавске стратегије, рекла је Јоксимовић и додала да треба промовисати и сарадњу у области туризма. Јоксимовић је рекла да ће на позив градоначелника Улма посетити Дунавски фестивал који се у том граду одржава сваке друге године у јулу већ 22 године. Министар правде и европских питања Баден-Виртемберга изразио је подршку процесу реформи правосуђа у Србији, истакавши да је независно и неутрално судство важан део владавине права, а да је функционална правна држава неопходна и за економску сарадњу. Као министар у покрајинској влади надлежан за европска питања и област правосуђа, Волф је рекао да та комбинација надлежности садржи јасну поруку. "За нас је владавина права темељ Европе. По нашем убеђењу, Европа може имати будућност једино ако очувамо тај темељ, ако очувамо начела владавине права", рекао је немачки званичник. Волф је рекао да је у разговорима с министарком Јоксимовић, премијерком Аном Брнабић и министарком правде Нелом Кубуровић добио "сјајан увид" у ситуацију када је у питању спровођење реформи у Србији, посебно у правосуђу, као и да је договорена размена делегација правника. Србија и Баден-Виртемберг, према његовим речима, имају традиционалну економску сарадњу коју треба неговати и унапређивати. "У том циљу важно је да постоји функционална правна држава", додао је Волф.

РУЖИЋ РАЗГОВАРАО СА ПОСЛАНИЦИМА ИЗ ЈУЖНЕ КОРЕЈЕ

БЕОГРАД, 15. марта 2018. (Бета) - Министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић разговарао је данас у Београду с групом посланика Јужне Кореје. Ружић је оценио да је веома добра сарадња двеју држава потврђена отварањем "Српско-корејског информатичког приступног центра", за који је простор обезбедило његово министарство, а опремила га корејска Национална агенција за информационо друштво (НИА). Додао је да је кроз центар у Србији обуку прошло око 1.200 људи. Чланови јужнокореанске делегације су изразили спремност за подршку осавремењивању јавне управе у Србији, наводи се у саопштењу.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< март 2018 >
по ут ср че пе су не
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31