gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 15.10.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА

ЧЕПУРИН ПРЕНЕО ВУЧИЋУ: ПУТИН У ЈАНУАРУ У ПОСЕТИ СРБИЈИ

БЕОГРАД, 12. октобра 2018. (Бета) - Председник Русије Владимир Путин изразио је жељу да посети Србију у јануару, пренео је 12. октобра руски амбасадор у Београду Александар Чепурин српском председнику Александру Вучићу. Вучић је у разговору с Чепурином рекао да је за Србију "изузетна част да поново угости председника Путина" и да ће Београд "показати сву ширину српског гостопримства", саопштио је кабинет српског председника. Договорено је да припреме за долазак Путина у Београд почну одмах, "како би посета потврдила традиционално пријатељство две земље и братство два народа", наведено је у саопштењу. Додаје се да ће ускоро бити одржана седница Мешовитог међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије, како би били припремљени конкретни заједнички пројекти у области економске сарадње, а у интересу повећања трговинске размене две земље и њиховог економског напретка. Вучић и Чепурин су "размотрили резултате" недавне посете српског председника Москви и оценили да је она "од великог значаја за даљи развој свестране сарадње" две државе, наводи се у саопштењу и додаје да је Вучић рекао да је "веома почаствован" што је поново имао прилику да у Москви разговара с Путином. Саговорници су разговарали и о ситуацији у региону и изразили "очекивање да ће сви на Западном Балкану остати посвећени миру и стабилности". Вучић је казао да ће Србија "увек тежити добрим односима и сарадњи у региону".

МИХАЈЛОВИЋ СА ЗАМЕНИКОМ ДИРЕКТОРА "РУСКИХ ЖЕЛЕЗНИЦА" О НАСТАВКУ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 12. октобра 2018. (Бета) - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је 12. октобра са првим замеником генералног директора "Руских железница" Александром Мишарином обишла градилишта на којима ради та компанија у Србији и да је до сада урађено 38 одсто предвиђених радова. "Руске железнице" у Србији раде на пројектима брзе пруге Београд-Бар, деоници Стара Пазова-Нови Сад и другима, а спроводи се из такозваног "руског кредита". "Данашњи састанак је важан јер смо направили и припреме доласка руског председника Путина у јануару. Разговарали смо о томе како да побољшамо руске односе у вези са финансирањем пројеката, а пре свега изградње Диспечерског центра за који смо пре две године у Москви потписали споразум. Сада Србија као свој приоритет има развој железничког транспорта", казала је Михајловић. Она је додала да је тренутни план да се реконструише барска пруга и Коридор 10, да је до сада реконструисано 77 километара те пруге, као и да желе да наставе са тим пројектом. "Данас смо разговарали и о новом руском кредиту, јер смо овај кредит 90 одсто већ уговорили. Ускоро ћемо организовати и мешовиту комитет Руске Федерације и Србије. Разговарали смо и о рехабилитацији и одржавању постојећих пруга. Реч је о озбиљним инвестиционим пројектима, пругама којима возови треба да се крећу до 200 километара на сат", рекла је Михајловић. Мишарин је рекао да је потребно изградити два тунела на релацији Београд-Будимпешта, на којој возови такође треба да се крећу до 200 километара на сат, а да "Руске железнице" имају велико искуство у изградњи пруга од 250 километара на сат и то желе да пренесу и Србији у наредних годину дана. "У плану је да направимо диспечерски центар и да припремимо споразумом о новом кредиту у наредна три месеца. План је да тај диспечерски центар урадимо користећи најновија средства и дигиталне технологије, а све у циљу да се максимално посветимо сигурности и безбедности путника", рекао је Мишарин.

МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ: АГРО-БИЗНИС ФОРУМ У ИЗРАЕЛУ

БЕОГРАД, 12. октобра 2018. (Бета) - Агро-бизнис форум који ће окупити најзначајније израелске компаније из области пољопривреде и прехрамбене индустрије, као и најрепрезентативније пољопривредне произвођаче те земље и Србије биће одржан у Израелу, саопштило је 12. октобра Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије. Организовање скупа договорено је, како се наводи, током посете министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића Израелу. Циљ форума је уговарање послова прераде аграрних производа у Србији и извоз на тржишта високе платежне моћи. Недимовић је са израелским министром пољопривреде Уријем Аријелом договорио израду споразума о слободној трговини пољопривредним производима између две земље. Приликом посете је договорена сарадња са четири израелске копаније из сектора кланичне индустрије, прераде јагодастог воћа и узгајања цвећа, које ће инвестирати 30 милиона евра у Србију, наведено је у саопштењу.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< октобар 2018 >
по ут ср че пе су не
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31