gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис
PDF Одштампај текст Email
Дневни билтен 16.01.2018.
+ larger fontnormal font- Smaller font
СРБИЈА-ЈАПАН

ВУЧИЋ: ПОСЕТА ЈАПАНСКОГ ПРЕМИЈЕРА ПРЕКРЕТНИЦА ЗА ДАЉИ РАЗВОЈ БИЛАТЕРАЛНИХ И ЕКОНОМСКИХ ОДНОСА

БЕОГРАД, 15. јануара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић изјавио је 15. јануара да посету премијера Јапана Шинза Абеа сматра историјском прекретницом од кључног значаја за даљи развој и унапређење односа Србије и Јапана. На конференцији за новинаре са јапанским премијером у Палати "Србија", Вучић је казао да је са премијером Абеом имао отворен, конструктиван и пријатељски разговор о свим кључним политичким питањима на глобалној политичкој сцени. "Највећу пажњу посветили смо унапређењу економских односа", казао је Вучић и додао да је трговинска размена Србије и Јапана тренутно мала и да отвара велике могућности и простор за напредак у будућности. Вучић је казао да је поновио ставове Србије изнете у Генералној скупштини УН око потребе неугрожавања безбедности Јапана нуклеарним оружјем и изразио уверење Србије да ће сви спорови бити решавани мирним путем и уз поштовање принципа међународног јавног права. "Ми смо упознали господина Абеа са нашим односом према Приштини, са наставком дијалога Београда и Приштине, а разговарали смо и о нашим односима унутар различитих органа и институција широм света", казао је Вучић. Председник Србије пренео је да је са јапанским премијером разговарао и о ситуацији у региону Западног Балкана и да је од њега добио подршку за залагање за регионални мир. Он је јапанком премијеру захвалио на снажној подршци Јапана наставку европског пута Србије, као и на хуманитарној помоћи, нарочито након мајских поплава 2014. године. Вучић је представнике 16 јапанских веома значајних компанија позвао да инвестирају у Србији која је, како је навео "најбоље место за инвестирање у овом делу Европе". Вучић је казао да очекује долазак све већег броја јапанских туриста и приведника, наводећи да ће Јапан у Србији имати искреног пријатеља.

ВУЧИЋ: ПРЕДСТОЈИ НАМ ОЗБИЉАН РАЗВОЈ ЕКОНОМСКИХ ОДНОСА С ЈАПАНОМ

БЕОГРАД, 15. јануара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић рекао је 15. јануара да посета јапанског премијера Шинза Абеа има историјски значај за Србију јер се догађа после 31 године и да је уверен да Србији и Јапану предстоји озбиљан развој економских односа. Вучић је приликом разговора с Абеом у Палати "Србија" у Београду рекао да две земље имају дугу традицију добрих односа, још од 1882. године, када је тадашњи српски краљ Милан Обреновић успоставио прву кореспонденцију с тадашњим јапанским царем. "Посетио сам све јапанске компаније у Србији и уверио се да су наши радници срећни", рекао је Вучић. Он је захвалио јапанском премијеру на помоћи Србији после поплава 2014. године и на подршци коју Јапан пружа Србији на европском путу.

ВУЧИЋ: ОД СРБИЈЕ НЕМА БОЉЕГ МЕСТА ЗА ЈАПАНСКЕ КОМПАНИЈЕ

БЕОГРАД, 15. јануара 2018. (Бета) - Председник Србије Александар Вучић рекао је 15. јануара да јапански привредници у Србији имају највише могуће домете у слободној трговини због потписаних споразума са земљама региона, Европском унијом, Турском, Русијом и Белорусијом. Он је на пленарном састанку привредника две земље у Палати "Србија" у Београду рекао да за остваривање профита јапанских фирми нема бољег места од Србије, иако је можда непристојно да то каже. "За неколико последњих месеци постигли смо договор са јапанским фирмама о пројекту одсумпоравања у термоелектрани 'Никола Тесла', потписан је пројекат за прераду отпада у Винчи и отворена је фабрика 'Јазаки' у Шапцу", рекао је Вучић. Он је навео да јапански привредници у Србији могу да нађу квалитетну и образовану радну снагу коју је тешко наћи у Европи и додао да Србија има могућности и да субвенционише инвеститоре. Вучић је рекао да Србија жели да буде део "абеномикса", економских политика које спроводи и промовише јапански премијер Шинзо Абе и препоручио је Србију јапанским привредницима као лојалног и искреног партнера. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да су јапанским привредницима представљени извозни потенцијали и услови привређивања у Србији и додао да верује да је Србија потенцијални партнер Јапана јер је отворена и стабилна земља. У српској делегацији били су министри у Влади Србије Зорана Михајловић, Горан Триван, Александар Антић, Бранислав Недимовић, Ивица Дачић и Расим Љајић. У јапанској привредној делегацији били су представници компанија "Мицубиши", "Јазаки", "Јапан тобако", "Сумитомо", "НТТ дата" и "СРА", док су српску делегацију чинили представници компанија "Нектар", "Комтрејд" и других.

БРНАБИЋ: ОДНОСИ СРБИЈЕ И ЈАПАНА У УСПОНУ

БЕОГРАД, 15. јануара 2018. (Бета) - Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је 15. јануара да су односи Србије и Јапана у успону и да ће их посета јапанске делегације Београду додатно ојачати. Она је на пленарном састанку привредника Србије и Јапана у Палати "Србија" у Београду казала да је циљ да сусрет привредника две земље буде подстицај даљој економској сарадњи. "Надам се да ћемо унапредити трговинску размену и прилив инвестиција. Од ваших привредника желимо да научимо о пословној етици и менаџменту, стрпљењу, поштовању старијих и традицији", рекла је Брнабић. Она је додала да је Србија земља са стабилном економијом и јавним финансијама. "Спустили смо јавни дуг на испод 60 одсто бруто домаћег производа, успешно смо привели крају аранжман са Међународним монетарним фондом, и тиме доказали да смо стабилан партнер", казала је српска премијерка. Она је навела да је Србија "на сигурном путу" и да је виђена да буде прва следећа чланица ЕУ.

АБЕ: СРБИЈА КЉУЧНА ДРЖАВА ЗА СТАБИЛНОСТ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

БЕОГРАД, 15. јануара 2018. (Бета) - Премијер Јапана Шинзо Абе изјавио је 15. јануара у Београду да је Србија кључна држава за стабилност Западног Балкана који има важну геополитичку позицију. Абе је на конференцији за новинаре с председником Србије Александром Вучићем рекао да су односи са Србијом веома важни за Јапан и да има потенцијала за њихово унапређење. "Јапан снажно подржава Србију и земље Западног Балкана које желе да постану чланице Европске уније", рекао је Абе. Навео је да се међународна заједница суочава с претњом Северне Кореје и њеним провокацијама противним међународном праву, и да се с Вучићем договорио да ће тесно сарађивати у реаговању на те проблеме. Абе је додао да су Србија и Јапан данас потписали пројекат о градњи постројења за одсумпоравање термоелектране "Никола Тесла", као симбол пријатељства две државе, као и Ноту о волонтерском програму јапанске прекоморске сарадње. "Надам се да ће овај састанак бити почетак снажног јачања наших односа у политичкој, економској, културној и свим другим сферама", рекао је јапански премијер. Он је додао да му је изузетно драго што је у посети Србији и да је имао "значајан разговор с Вучићем који веома добро познаје Јапан".

АБЕ: ЈАПАНСКЕ ФИРМЕ СВЕ ВИШЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЕ ЗА СРБИЈУ

БЕОГРАД, 15. јануара 2018. (Бета) - Јапански премијер Шинзо Абе рекао је 15. јануара да Јапан и Србија имају дугу традицију пријатељства, али да у економији има простора за побољшање сарадње. Он је на пленарном састанку привредника две земље у Палати "Србија" у Београду рекао да јапанске фирме показују све веће интересовање за Србију и да је недавно у посети Србији била јапанска пословна алијанса. "Надам се да ће ова посета бити плодоносна", казао је Абе. Додао је да је у Србију допутовало 16 руководилаца јапанских фирми.

БЕОГРАД: ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О УСПОСТАВЉАЊУ ЈАПАНСКОГ ВОЛОНТЕРСКОГ ПРОГРАМА

БЕОГРАД, 15. јануара 2018. (Бета) - Споразум о успостављању јапанског волонтерског програма за сарадњу у иностранству, како би експерти из те земље помогли развој локалних самоуправа у Србији у области образовању, културе, заштите животне средине, здравства, спорта, потписан је 15. јануара у Београду. Споразум су у Палати "Србија" потписали министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић и амбасадор Јапана у Београду Ђуничи Марујама. Тај документ је потписан уочи обраћања новинарима председника Србије Александра Вучића и јапанског премијера Шинза Абеа. Јоксимовић и амбасадор Марујама претходно су разговарали о наставку сарадње и билатералним односима – са акцентом на развојну и донаторску помоћ Јапана, и процес европских интеграција Србије, саопштено је раније из Владе Србије.

СРБИЈА

ДАЧИЋ СА НОВОМ АМБАСАДОРКОМ КАНАДЕ О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ

БЕОГРАД, 15. јануара 2018. (Бета) - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је 15. јануара са новом амбасадорком Канаде у Београду Кетлин Чаба (Kathleen Csaba) и изразио спремност за даље ангажовање на унапређењу билатералне сарадње у свим областима. На састанку је исказано обострано задовољство због добрих билатералних односа који су унапређени последњих година, како кроз ревитализовани политички дијалог на високом нивоу, тако и на плану економије, инвестиција и других области сарадње, саопштило је Министарство спољних послова Србије. У саопштењу је наведено да Србија и Канада деле опредељеност за очување мира и стабилности у региону, што Канада континуирано подржава, уз препознавање снажне посвећености Србије том процесу. Саговорници су поновили спремност за наставак конструктивног и динамичног политичког дијалога и даље ангажовање на унапређењу билатералне сарадње у свим областима.

ВУЛИН СА АМБАСАДОРОМ КУБЕ О УНАПРЕЂЕЊУ ОДНОСА ДВЕ ЗЕМЉЕ

БЕОГРАД, 15. јануара 2018. (Бета) - Министар одбране Александар Вулин и амбасадор Републике Кубе у Београду Густаво Триста дел Торо сагласили су се 15. јануара да две земље имају традиционално пријатељске билатералне односе и да постоји обостран импулс за унапређивање сарадње. Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, на састанку је оцењено да је посета председника Србије у децембру Куби, дала значајан подстицај за унапређење односа. "Веома ценимо принципијелну политику Кубе према једнострано проглашеној независности такозваног Косова, као и дипломатске напоре према осталим државама Латинске Америке и Кариба да одоле притисцима да признају једнострано проглашену независност Косова", рекао је Вулин.

ДНЕВНИ БИЛТЕН

< јануар 2018 >
по ут ср че пе су не
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31