gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis
Saopštenja
Dačić i Šukri: Značajni potencijali za unapređenje bilateralne saradnje između Srbije i Egipta Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
ponedeljak, 19. oktobar 2020.
dacic sukri tel. razgovorPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa ministrom inostranih poslova Arapske Republike Egipat Samehom Šukrijem.
Opširnije...
 
Dačić razgovarao sa novoimenovanom direktorkom predstavništva UNICEF-a u Srbiji Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
utorak, 13. oktobar 2020.
nova sefica_unicefa_okt_2020Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas Dejanu Kostadinovu, novu direktorku Kancelarije UNICEF-a u Srbiji, koja mu je predala akreditivno pismo.
Opširnije...
 
Ministar Dačić se sastao sa zamenikom ministra inostranih poslova Ukrajine Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
utorak, 13. oktobar 2020.
ZMSP UkrajinePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas zamenika ministra spoljnih poslova Ukrajine Vasila Bodnara.
Opširnije...
 
Ministar Dačić ispratio visokog zvaničnika Narodne Republike Kine Jang Djiečija Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
ponedeljak, 12. oktobar 2020.
1idik12102020Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić ispratio je danas na aerodromu "Nikola Tesla" člana Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije NR Kine i direktora Kancelarije komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jang Djiečija koji je završio posetu Srbiji.
Opširnije...
 
Dačić i Jang Djieči: Spremnost za dalje obogaćivanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
ponedeljak, 12. oktobar 2020.
12102020 6Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas visoku delegaciju Narodne Republike Kine, na čelu sa Jang Djiečiom, članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktorom Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

U srdačnom i sadržajnom razgovoru, razmenjena su mišljenja o stanju i perspektivi ukupnih odnosa dve zemlje. Izraženo je obostrano zadovoljstvo odličnim odnosima između Republike Srbije i Narodne Republike Kine i spremnost za dalje obogaćivanje svestranog strateškog partnerstva. Konstatovano je da je, uprkos pandemiji COVID-19, dodatno intenzivirana saradnja dve zemlje i očuvan kontinuitet političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou. O tome svedoči i poseta prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića Kini u jeku epidemije u toj zemlji, februara ove godine, kao i aktuelna poseta jednog od visokih zvaničnika Kine Srbiji.

Ministar Dačić je čestitao Kini na uspešnoj borbi protiv COVID-19 i zahvalio na pomoći u medicinskoj opremi i materijalu Vlade NR Kine, upućivanju tima medicinskih stručnjaka u Srbiju, donaciji dve laboratorije „Vatreno oko" za testiranje na COVID-19, kao i na pomoći kineskih provincija i kompanija, a posebno pojedinačnim donacijama ogromnog broja kineskih građana.

Član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Jang Djieči je istakao da kineska strana posebno ceni odluku ministra Dačića da poseti Kinu u jeku epidemije COVID-19 u Kini, što smatraju još jednom potvrdom čeličnog prijateljstva naših naroda. Konstatovano je da dve strane u narednom periodu treba da se fokusiraju na realizaciju postignutih dogovora u cilju daljeg produbljivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Obostrano je konstatovano zadovoljstvo intenziviranjem saradnje u oblasti ekonomije, posebno investicija i projektnoj saradnji, energetici i saradnji u drugim oblastima. Ministar Dačić je rekao da sa velikim zadovoljstvom očekujemo što skorije otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu, kao i otpočinjanje funkcionisanja Kulturnog centra Srbije „Ivo Andrić" u Pekingu u punom kapacitetu.

U razgovoru je ponovljena uzajamna podrška u pitanjima od suštinskog nacionalnog interesa za dve zemlje. Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je zahvalio na doslednoj podršci Kine suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Srbije, kao i našim nastojanjima da, kroz dijalog Beograda i Prištine, iznađemo obostrano prihvatljivo rešavanje pitanja Kosova i Metohije. Istovremeno, sa naše strane je ponovljena čvrsta i principijelna podrška kineskom suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti, odnosno politici „jedne Kine" i principu „jedna zemlja-dva sistema".

Opširnije...
 
Dačić: Sednica o KiM zakazana, niko ne treba da nas podseća Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
petak, 09. oktobar 2020.
551901"Niko ne treba da nas podseća na naše aktivnosti u zaštiti nacionalnih i državnih interesa", izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić povodom zahteva Dveri da zatraži održavanje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji koja je, kako je podsetio, već zakazana.
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>