gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
уторак, 07. јул 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Србија се никоме неће извињавати што је осудила кривце
+ larger fontnormal font- Smaller font
D„Апсолутно је неприхватљиво и ван сваке дипломатске праксе да се нота Министарства вањских послова Босне и Херцеговине, датирана на јучерашњи дан, упућена Министарству спољних послова Србије, објави у медијима, а да се тек након тога достави МСП-у Србије и то слањем путем мејла.

Истичем да је апсолутно неприхватљиво мешање у рад правосудних органа, а посебно у поступке који се тичу ратних злочина. Ратни злочини су универзалног карактера и свака жртва заслужује да починиоци буду изведени пред лице правде и кажњени за почињена дела.

Постављам питање да ли су злочини почињени над Србима мање важни и да ли треба да остану некажњени? Борба против некажњивости злочина је једно од темељних начела савременог правног поретка и владавине права. Зашто онда БИХ, ако каже да је то питање у њиховој надлежности, није до сада процесуирала Хусеина Мујановића за злочине над Србима у Сарајеву, који је био управник логора у Храсници, који је противзаконито затворио 30 Срба цивила, који су свирепо мучени и више њих убијени?

Једино расветљавањем свих злочина почињених током оружаних сукоба на територији бивше Југославије и процесуирањем починилаца можемо остварити трајно помирење. Закон о организацији и надлежности државних органа у поступку за ратне злочине, потпуно је у складу са међународним правом, праксом и обичајима у савременим државама, и у Србији није суђено само за злочине против Срба, већ и против Хрвата и Муслимана.

Зато апсолутно одбијамо тврдњу из Сарајева да је реч о правно-политичком инструменту. Пошто је МСП Србије од стране амбасадорке Аиде Смајић обавештено да је позвана на консултације у Сарајево, као реакцију на такав поступак позвао сам амбасадора Србије у БИХ Александра Ђорђевића на хитне консултације у Београд. Због тога неће нити у могућности да се одазове позиву на састанак код Шефика Џаферовића, и вратиће се у Сарајево тек пошто се амбасадорка БИХ врати у Београд.

Србија се неће никоме извињавати што је осудила оне које су убијали Србе", изјавио је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић за агенцију Танјуг.