gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 11. јун 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Посета Риму, прва након попуштања рестриктивних мера, одраз је нашег великог пријатељства и поштовања
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_Di_MajoПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је данас у једнодневној посети Републици Италији. Министар Дачић разговарао је у Риму са својим колегом, министром за спољне послове и међународну сарадњу Луиђијем Ди Мајом.

„Веома ми је драго да је моја прва посета, после попуштања рестриктивних мера везаних за Covid-19, управо посета Италији. Ова посета је одраз нашег великог пријатељства и поштовања.
Желим да у име Србије, председника Вучића, премијерке Брнабић и у своје име изразим дубоко и искрено саучешће породицама жртава корона вируса, и да кажем да су ови тешки тренуци, кроз хуманост и солидарност, допринели зближавању наших народа.

Полако почињемо да организујемо живот са корона вирусом међу нама, почињемо да укидамо рестриктивне мере, и да враћамо наше дипломатске и политичке активности у нормалне токове.
 
Италија је пријатељска земља Србији, захваљујемо на помоћи и подршци у процесу наших евроинтеграција и желели бисмо, да и у правом смислу те речи, Италија буде амбасадор Србије и нашег европског пута у ЕУ.
Разговарали смо данас о нашим билатералним односима, о потреби наставка тамо где смо стали у организацији наших билатералних активности, укључујући и састанак две владе, који смо планирали до краја године.
Такође смо разговарали и о економији и нашој економској сарадњи, као и потреби опоравка наших економија у целини.

На крају оно што наше грађане вероватно највише занима, а то је шта ће бити са границама, односно отвореношћу земаља за путовање људи. И о томе смо разговарали. Србија је већ донела одлуку да грађани Италије могу слободно да путују у Србију, и без тестова и без потребе за карантином или изолацијом. Очекујемо да сличну одлуку донесе и Италија за наше грађане, наравно у складу са општим одлукама које доноси Европска унија.

Према вестима из Брисела може се очекивати да од 1. јула Европска унија препоручи свим земљама чланицама да грађани са Западног Балкана могу да путују у Европску унију, али о томе ће у наредним данима бити више речи међу чланицама Европске уније.
 
Још једном хвала пуно и драго ми је да смо се видели, и да наставимо даље, преживели смо један тежак период и надам се да ћемо имати исто тако успешну сарадњу као и пре тога", рекао је Дачић на конференцији за медије.

Одговарајући на питања новинара министар Дачић се осврнуо и на дијалог Београда и Приштине. „Пошто је нова Влада укинула те такозване реципрочне мере, а пре тога и таксе, стекли су се услови за наставак дијалога. О томе ће председник Вучић разговарати са европским званичницима, пре свега са Борелом и Лајчаком, после избора у Србији. Као што знате ми смо спремни за наставак дијалога. Ми желимо да дође до једног трајног решења, компромиса, али у овом тренутку је веома рано о свему томе говорити, јер дијалога дуго није било, пре свега био је блокиран једностраним одлукама Приштине. Оно што је такође важно то је да смо ми захвални свима који могу да помогну у том дијалогу односно тражењу компромиса. Још једном напомињем да је пре тога исто тако важно да се приштинске власти изјасне да ли оне поштују оно што је до сада договорено или не, да ли поштују Бриселски споразум, или ми сада почињемо преговоре испочетка, што је за нас апсолутно неприхватљиво јер је Европска унија била гарант потписивања тог споразума", изјавио је Дачић.