gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
понедељак, 24. фебруар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министарство спољних послова препоручује свим нашим грађанима да до даљњег не путују у угрожена подручја Италије
+ larger fontnormal font- Smaller font
mspНа основу званичних извештаја о тренутној здравственој ситуацији у Италији, након пораста броја заражених лица од респираторне болести ЦОВИД-19 (коронавирус), италијанска влада је донела уредбу, која је ступила на снагу 24. фебруара, а која обухвата читав низ хитних и обавезних превентивних мера, како би се изоловало подручје које се сматра жариштем вируса. За сада, изолована зона обухвата подручје северне Италије (Венето и Ломбардија), с тим што је од суботе, 22. фебруара, аутономна регија Фриули Венеција Ђулија, увела ванредно стање.

Мере које су утврђене уредбом обухватају забрану удаљавања и приступа погођеним местима, односно подручјима где је већ регистровано присуство вируса, суспензију манифестација, јавних догађаја и других врста окупљања, суспензију наставе у школама и рад вртића, суспензију рада музеја, суспензију активности јавних служби (осим неопходних за живот људи), примена обавезног карантина са активних надзором и др, као и читав низ превентивних хигијенских мера у циљу спречавања даљег ширења вируса.

Имајући у виду да се подаци о кретању епидемиолошке ситуације у Италији мењају и ажурирају из сата у сат, те да се уводе нове мере, Министарство спољних послова ће наставити да прати и информише грађане Републике Србије о актуелној здравственој ситуацији у Италији.

Министарство спољних послова препоручује свим нашим грађанима, да до даљњег, не путују у угрожена подручја Италије, односно док се актуелна здравствена ситуација не нормализује.