gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Саопштења
четвртак, 07. новембар 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Политичке консултације између два министарства иностраних послова Републике Србије и Краљевине Белгије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Delegacija Srbije_-_Kraljevine_BelgijeУ Београду су данас одржане друге политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Федералног јавног сервиса иностраних послова Краљевине Белгије - Спољних послова, спољне трговине и развојне сарадње, на нивоу помоћника министара за билатералну сарадњу.

Делегацију Федералног јавног сервиса иностраних послова Краљевине Белгије предводила је амбасадор и генерални директор за билатерална питања Аник Ван Калстер (Anick Van Calster), a делегацију Министарства спољних послова Србије амбасадор Татјана Цонић, в.д. помоћник министра за билатералну сарадњу. У саставу делегације Србије били су и амбасадор Дејан Ралевић, в.д. помоћник министра за ЕУ и амбасадор Александар Тасић, в.д. помоћник министра за мултилатералну сарадњу.

Том приликом, извршен је преглед свеукупних билатералних односа, са аспекта политичке, економске, културне, образовне сарадње, као и сарадње у оквиру међународних организација. Изражен је обострани интерес за очувањем праксе одржавања редовних, годишњих консултација, које доприносе сагледавању остварених резултата, као и дефинисању праваца будуће сарадње.

Размењена су мишљења и о темама од заједничког интереса, са аспекта сарадње у процесу приступних преговора Србије у ЕУ, као и о темама од регионалног значаја.

Обострано је оцењено да су билатерални односи добри и изражена је спремност да се настави са динамиком политичког дијалога на свим нивоима. Констатовано је да постоји значајан простор за даље унапређење економске сарадње, кроз боље упознавање међусобних потенцијала и повећање трговинске размене.