gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
subota, 08. jun 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Zadovoljstvo povodom razvoja ukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Koreje
+ larger fontnormal font- Smaller font
MIP Koreje jun 2019Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić susreo se danas sa ministarkom inostranih poslova Republike Koreje Gang Gjong-hva (Kang Kyung-wha) koja boravi u radnoj poseti Republici Srbiji.

Ministar Dačić je izrazio zadovoljstvo povodom susreta sa ministarkom Gang, posebno imajući u vidu da se radi o prvoj poseti jednog ministra inostranih poslova Republike Koreje našoj zemlji od 1990. godine. Izraženo je zadovoljstvo povodom razvoja ukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Koreje, koje ove godine obeležavaju i značajan jubilej – 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministar Dačić je ponovio najdublje saučešće narodu Republike Koreje i porodicama stradalih državljana Republike Koreje u nesreći na Dunavu u Budimpešti 29. maja 2019. godine. Izrazio je spremnost da Republika Srbija u punoj meri nastavi akciju potrage za nestalima u svojim teritorijalnim vodama, koju je pokrenula odmah nakon ove tragedije.

Po pitanju Kosova i Metohije, detaljno informišući ministarku Gang o aktuelnoj situaciji, preneo je očekivanje da će Republika Koreja nastaviti da se postavlja umereno i uzdržano, do postizanja obostrano prihvatljivog rešenja putem dijaloga između Beograda i Prištine.
Izražena je puna spremnost Republike Srbije za nastavak pozitivnog trenda u razvoju bilateralnih odnosa u svim oblastima, posebno ekonomskoj, uz interes za sve veće prisustvo korejskih kompanija u Srbiji.

Ministar Dačić je takođe ponovio podršku procesu smirivanja tenzija i otopljavanja odnosa na Korejskom poluostrvu, uz poštovanje svih relevantnih rezolucija SB UN, u pravcu denuklearizacije i postizanja pune stabilnosti u regionu.

Ministarka Gang se saglasila sa iznetom ocenom bilateralnih odnosa, naglasivši spremnost korejske strane za njihovo dalje unapređenje u svim oblastima. Pored jačanja političkog dijaloga i razmene poseta između Republike Srbije i Republike Koreje, ukazala je na značajne potencijale za dalji razvoj ekonomske saradnje, posebno na polju investicija i prisustva korejskih kompanija u Srbiji. Naglasila je značaj daljeg unapređenja uspešne bilateralne saradnje u IT sektoru i procesu digitalizacije.

Ministarska Gang je upoznala srpsku stranu sa aktuelnom situacijom na Korejskom poluostrvu, uz zahvalnost na dosadašnjem postavljanju Republike Srbije, koja je i putem zvaničnih saopštenja pružila podršku procesu mirnog rešavanja ovog pitanja.
Potvrdila je da će Republika Koreja zadržati uzdržan stav po pitanju Kosova i Metohije, pružajući punu podršku dijalogu između Beograda i Prištine.

Ministarka Gang je posebno izrazila zahvalnost naroda Republike Koreje zbog aktivnosti koje nadležni organi Republike Srbije preduzimaju u akciji potrage za nastradalima u nesreći koja se u Budimpešti dogodila 29. maja, zamolivši za dalje kontinuirane napore naše strane.