gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Saopštenja
sreda, 17. april 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Kontinuitet i duga tradicija političkih odnosa između Srbije i Ruske Federacije
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic moskva_april_2019Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u poseti Ruskoj Federaciji.
Šef srpske diplomatije sastao se danas sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji, razmenio mišljenja o najvažnijim temama od značaja za dve zemlje, kao i o saradnji na međunarodnom planu.

„Veliko je zadovoljstvo što sam ponovo u poseti Ruskoj Federaciji. Ministar Lavrov i ja imao tradiciju da se najmanje dva puta godišnje sastajemo, jednom u Srbiji, drugi put u Rusiji. Dakle, do kraja godine, očekujem kolegu Lavrova da poseti Srbiju.

Neposredan povod posete je obeležavanje 140 godina od otvaranja Poslanstva Kneževine Srbije u Carskoj Rusiji. Tim povodom danas će u Ambasadi Srbije u Moskvi, uz pomoć ruske strane, biti otvorena izložba koju ćemo otvoriti, kopredsedavajući ruskog dela Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, Jurij Borisov i ja.

To sve govori o kontinuitetu i dugoj tradiciji naših političkih odnosa koji su i danas veoma dobri. Naši odnosi su na strateškom nivou i mogu samo da nas raduju susreti na najvišem nivou. Poseta predsednika Putina bila je od izuzetnog značaja. Već je dogovoren termin susreta predsednika Vučića i Putina na samitu u Kini, 26. aprila.

To će biti uoči 29. aprila, kada je u Berlinu zakazan sastanak na koji su pozvani predstavnici Beograda i Prištine.

Važno je da se zna da će Srbija i Ruska Federacija uvek raditi na pronalaženju najboljih mogućih političkih rešenja za probleme koji postoje u našem regionu.

Želim da zahvalim Ruskoj Federaciji, predsedniku Putinu, kolegi Lavrovu na velikoj podršci koju nam pružaju u odbrani našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Srbija nije u stanju da zaštiti svoj nacionalni interes bez pomoći Ruske Federacije. Situacija na međunarodnoj sceni je takva, a pravila međunarodnog poretka se sve više ruše i takva su da Srbija bez pomoći prijatelja ne može da zaštiti svoje nacionalne interese.

Veoma nam je bitno i to što je Rusija stalna članica SB UN. To je za nas faktor stabilnosti i sigurnosti, tako da, na primer, odluka da Kosovo bude primljeno u članstvo u UN ne može biti doneta, jer mora da prođe SB UN.

Bitna nam je pomoć Ruske Federacije i naših drugih prijatelja u vezi sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama. Mi se u međunarodnim organizacijama rukovodimo time da budemo jedni drugima od pomoći i tu su naši odnosi na veoma visokom nivou.

Imali smo veoma uspešnu akciju kada je reč o Interpolu, a tu saradnju ćemo nastaviti s obzirom na to da se Kosovo ponovo prijavilo za članstvo u Interpol.
Ove godine konferencija je u Čileu i opet će vršiti pritisak i ljutiti se na nas što lobiramo da neke zemlje ne priznaju Kosovo ili radimo na tome da promene odluku o priznanju Kosova. Sada je problem što Srbija ima, navodno toliko veliki uticaj, da možemo da sprečimo da neko postane član neke velike međunarodne organizacije.

13 zemalja je povuklo priznanje Kosova i nadam se da će se taj proces nastaviti i dalje.

Važno je da mi u zaštiti naših interesa polazimo od toga da se konsultujemo sa Ruskom Federacijom i zato je sastanak predsednika Vučića i Putina, uoči sastanka koji je sazvala Angela Merkel u Berlinu, veoma važan.

Mi nećemo povlačiti nikakve poteze bez konsultacija sa Ruskom Federacijom. Raduje nas ruski stav da će oni podržati sve ono što je u interesu Srbije.

Povećava se obim naše spoljnotrgovinske razmene, ona je prošle godine iznosila više od 3 milijarde dolara i želimo da se taj uzlazni trend nastavi. Počela je i izgradnja gasovoda kroz Srbiju – Turskog toka i cilj je da se radovi završe što pre. Sprečen je Južni tok, a Severni tok je dobio sve dozvole same EU. Imali smo pritiske sa zapada i pitanje zašto gas iz Rusije. U čemu je gas iz Rusije specifičan u odnosu na gas koji Rusija šalje u Nemačku?

Da zaključim veoma me raduju ovakve posete i one su samo faktor podsticaja za dalju saradnju.", izjavio je ministar Dačić na konferenciji za novinare u Moskvi.