gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
субота, 18. мај 2019. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Токио: Изложба „Лепа Србија"
+ larger fontnormal font- Smaller font
lepa.srbijaИзложба „Лепа Србија" представљена је у токијској галерији ТЕН, од 26. априла до 18. маја, на иницијативу уметнице Акико Кога, која сарађује са Амбасадом на промоцији српске уметности у Јапану. У галерији су изложени панели на јапанском језику о српским обичајима за славу, Ускрс и Божић, као и културна баштина Србије на листи УНЕСКО.

Постављене су фотографије природних лепота, али и Николе Тесле и његових достигнућа, као и успешних олимпијаца, предмети народне радиности, наиве, народна ношња, сувенири, текстови о Србији. Изложена је и јапанска застава са порукама подршке које су грађани Београда написали након земљотреса и цунамија који су погодили Јапан 2011. године.

lepa.srbija2

На отварању изложбе, представница Амбасаде Тијана Нагато, на јапанском језику, обучена у народну ношњу из Шумадије, послужила је посетиоце српским специјалитетима и ракијом и поделила брошуре са рецептима за ускршњу трпезу под називом „Тијанин српски кувар: Српски Ускрс", на јапанском језику. Брошура садржи поздрав амбасадора Ненада Глишића, осврте и сећања Тијане Нагато на Србију и објашњења о обичајима за Ускрс уз четири рецепта са фотографијама.

lepa.srbija1

Пројекат су подржали председница Асоцијације за промоцију музичке размене између Србије и Јапана Ецуко Цунозаки, галерија ТЕН, Друштво Јапан Србија и други. Власник галерије ТЕН Кенићи Увасо је пренео задовољство првим представљањем Србије у овој галерији и изразио жељу за наставком сарадње и организовањем још једне изложбе и догађаја о Србији почетком наредне године.