gototopgototop
Ministarstvo spoljnih poslova Pres servis Aktivnosti DKP RS
subota, 02. februar 2019. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Tokio: Seminari o srpskom kulturnom nasleđu na japanskom
+ larger fontnormal font- Smaller font
dan srbijeAmbasada je 2. februara u okviru projekta "Mesec Srbije" održala „Dan Srbije" - niz seminara i radionica na japanskom jeziku, sa temama koje obuhvataju srpsku kulturnu baštinu i nasleđe, jezik, narodne igre i tradicionalnu kuhinju. „Dan Srbije" održan je u prostorijama JICA Global plaza u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA), a ulaz za sve seminare je bio besplatan.

Radionicu srpskog jezika održale su Ćihaja Ojaizu i Ivana Golubović Duboka iz Ambasade Srbije, koje su predstavile opšte informacije o Srbiji i jeziku, ćiriličkom pismu, pozdrave i jednostavne izraze na srpskom jeziku.

dan srbije2

Pisac Branka Takahaši prikazala je video prezentaciju naših spomenika na Kosovu i Metohiji koji se nalaze na listi Uneska, dok su studentkinje „Tojo Eiva Djogakuin Univerziteta" predstavile tradicionalnu muziku i igre Srbije. Prisutnima je omogućeno da, uz prezentere, nauče korake „Užičkog kola". Tijana Nagato iz Ambasade pripremila je trpezu za Božić, slave i Uskrs.

dan srbije1

Manifestacija "Mesec Srbije" trajala je od 7. januara do 8. februara i obuhvatila niz sadržaja - izložbu fotografija prirodnih lepota Srbije, lokaliteta Svetske baštine, naših poznatih sportista, kao i eksponata narodne radinosti, koje je Ambasada pribavila posredstvom TOS, OK Srbije i Muzeja Nikole Tesle, video prezentacije Srbije i srpski jelovnik tokom tajanja projekta.