gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
среда, 31. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Токио: Амбасада промовише Србију у образовним установама
+ larger fontnormal font- Smaller font
skola1Амбасада Србије у Јапану је током октобра месеца одржала неколико презентација наше земље у јапанским образовним установама, где је поред географских и историјских карактеристика, било речи и о српској култури и спорту, а послужени су и кулинарски специјалитети.

На једној од најпрестижнијих јапанских високошколких установа, Универзитету Меиђи, одржано је шесто по реду предавање о Србији, које се традиционално одржава једном годишње. На позив професора Коићија Тојокаве са Факултета за друштвене науке, представница амбасаде Тијана Нагато је 17. октобра на Меиђи универзитету држала презентацију „Култура и обичаји Србије" на јапанском језику. Представљени су српска културна баштина, обичаји везани за Божић, Ускрс и славу, најважнији музички фестивали, народне игре и историјске везе и односи Србије са Јапаном. Приказан је и видео материјал Туристичке организације Србије „Дунав у Србији".

meidji

Предавање у трајању од сат времена пратило је око тридесет студената Историје Европе. Они су постављали питања о историји Србије у периоду Првог и Другог светског рата, утицајима Османског царства и Аустроугарске монархије на културу Србије, Српској православној цркви, обичајима везаним за Божић и слично.

skola

У основним и средњим школама јапанског града Фуђими, града-побратима Шапца, 23. октобра је организовано служење српске хране за школски оброк. Према рецептима које је доставила наша Амбасада, деци су сервирани пуњене паприке, пилећи паприкаш, пљескавице и руска салата.

ebara

У нижој средњој школи Ебара Даи-1 у Токију, презентацију о Србији одржале су Јелена Николић и Тијана Нагато из Амбасаде Србије 12. октобра. Ученици су научили да се представе, поздраве и захвале на српском.

ebara1

Директор школе Такума Комијама захвалио се Амбасади на спремности за сарадњу и пренео да је то први пут да школу посећују представници неке амбасаде у Токију. Школа Ебара Даи-1 има преко 500 ученика, најстарија је нижа средња школа на општини Шинагава, са традицијом дугом 70 година. Руководство школе жели да подстакне ученике да упознају различите културе и земље, а школа има слоган „Сви смо различити, сви смо добри".

ebara2

Представница општине Шинагава задужена за образовање и припрему токијских Олимпијских игара 2020, Масуми Кимура, присуствовала је презентацији.