gototopgototop
Министарство спољних послова Прес сервис Активности ДКП РС
уторак, 30. октобар 2018. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Рим: Амбасадор Алексић на конференцији "Србија, земља великих могућности"
+ larger fontnormal font- Smaller font
konferencijaИнвестициони потенцијали Србије представљени су на конференцији "Србија, земља великих могућности" 30. октобра у Палати Симонети Одескалки у Риму. Амбасадор Горан Алексић је, на позив директора „Грин хил едвајзори" Франческа Марколинија, представио инвестициони амбијент и пренео да Србија нуди низ конкурентских предности за стране инвестиције, укључујући лакши приступ тржиштима источне Европе.

„Италија је прва држава српског извоза, а друга по величини увоза. Компаративне предности инвестирања у Србију су политичка стабилност; позитивни економски показатељи раста од 4,8 одсто у последњих неколико месеци, споразуми о слободној трговини са Русијом, Казахстаном, Белорусијом и Турском за производе из Србије, бесцарински приступ тржишту од 800 милиона људи. Ту су и 14 слободних зона у којима може да се развија пословање, подршка коју инвеститорима пружа Агенција за развој, у сарадњи са Владом Србије", истакао је амбасадор.

Између две државе, додао је, постоји стратешко партнерство, a идуће године обележава се јубилеј - 140 година дипломатских односа. Подсетио је на историју доласка италијанских компанија у бившу Југославију, од краја осамдесетих година XX века, и у Србију крајем деведесетих година, што је довело до значајног присуства италијанских компанија, мећу којима су Интеза Санпаоло, Фијат, Фереро, Геокс, Ђенерали осигурање итд. Више од 700 италијанских компанија у Србији запошљава 25 хиљада људи. Посебно је говорио о безбедности улагања у Србију, пореским олакшицама за страна улагања, стопи ПДВ-а од 20 одсто и порезу на добит од
15 одсто

.

Представници италијанских институција говорили су о подстицајним мерама италијанске владе за извоз и интернационализацију домаћих предузећа. Пословање у Србији оцењено је као повољно и подстицајно.

konferencija1

Директор „Грин хил едвајзори" Франческо Марколини је најавио да ће до краја априла 2019. бити организована мисија предузетника који желе да инвестирају у Србији.

0 конференцији је објављена вест на сајту Агенције НОВА.