gototopgototop
Министарство спољних послова Министарство Министар Интервјуи
субота, 21. новембар 2020. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Селаковић: Патријарх Иринеј је са највећим жаром радио на јединству народа, цркве и државе
+ larger fontnormal font- Smaller font
221122Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да се од великих људи какав је био патријарх Иринеј не опраштамо и да је он остварио јединство народа, цркве и државе.

Селаковић, који је са патријархом имао и близак лични однос, каже да дело патријарха Иринеја не можемо сасвим да сагледамо, али да ће његов значај потврдити време које долази.

"Колико је скроман био сведоче његове речи да је мислио да заузима нечије место у болници док се осећао добро. Имао је осећај према нечему шта је јавни интерес, шта је држава", рекао је за РТС Селаковић.

Он је веровао у Бога и смрт је нешто што за њега није било ништа и нешто за шта се припремао целог живота служећи цркви и народу, нагласио је министар Селаковић.

nsipi21112020
"Патријарх Иринеј је био човек који је невероватно осећао пулс народа, пулс времена и иако је био на челу Цркве добро је разумео и колико је важна држава. Његов жар је био најприсутнији у борби за народно јединство а оно се постизало и јединством цркве и државе", истакао је Селаковић.

Министар Селаковић је нагласио да је за патријарха дошао само две године после проглашења тзв. независности Косова а оставио је јединство народа, цркве и државе, јединство Срба са обе стране Дрине.

Селаковић каже да је учешћем на свим поменима страдања српског народа од Првог светског рата до ратова деведесетих година заједно са председником Александром Вучићем стварао културу сећања.

1nsipi23332020
"Ако говоримо о материјалном патријарх Иринеј је подигао храм Светог Саве. За њега је то био најважнији подухват јер је храм видео као храм помирења и јединства српског народа и као завештање Светом Сави", истакао је Селаковић.

Према речима Селаковића остала је неиспуњења жеља патријарха да освешта храм и планирао је то за 29. мај следеће године.
"Он је желео и да из мале цркве пренесе земне остатке патријарха Варнаве који је започео изградњу храма", рекао је Селаковић.