gototopgototop
Министарство спољних послова Конзуларнo Путовања у иностранство
понедељак, 29. април 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Осигурање за моторно возило приликом путовања у иностранство
+ larger fontnormal font- Smaller font
Зелена карта (међународна карта осигурања) је међународна исправа (потврда) осигурања од аутоодговорности. Сам образац представља доказ да возило поседује осигуравајуће покриће у току његове употребе у иностранству. Прибавља се код иницијалног осигуравача и траје колико и полиса обавезног осигурања.

У јуну 2011. године, потписан је Мултилатерални споразум којим је Србија постала члан тзв. Подсистема регистарске ознаке. Потписивањем овог споразума са 32 земље (Андора, Аустрија, Белгија, Бугарска, Велика Британија, Грчка, Данска, Естонија, Исланд, Италија, Ирска, Кипар, Луксембурт, Литванија, Летонија, Мађарска, Малта, Немачка, Норвешка, Португалија, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Финска, Француска, Холандија, Хрватска, Чешка, Швајцарска (укључујући и Лихтенштајн), Шведска и Шпанија), власницима моторних возила из Србије је омогућено да од 1. јануара 2012. године путују у поменуте земље без обавезе да поседују зелену карту.

Што се тиче Црне Горе чији је Национални биро постао пуноправни члан система од 1. фебруара 2012. године, потписан је билатерални споразум којим се уређује да зелена карта није потребна нашим грађанима приликом посете Црној Гори коришћењем моторних возила. Исто важи и за грађане Црне Горе који својим возилима улазе на територију Републике Србије.

Зелена карта је и даље неопходна за путовање у једну од преосталих земаља Система зелене карте које нису чланице тзв. Мултилатералног споразума: Русија, Белорусија, Украјина, Молдавија, Турска, Израел, Иран, Македонија, Албанија, БиХ, Тунис и Мароко.

Више информација у вези аутооситурања може се наћи на сајту Аутомото савеза Србије: www.amss.org.rs.