gototopgototop
понедељак, 30. новембар 2009. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
МИНИСТАР ПРИСУСТВУЈЕ ПОЧЕТКУ УСМЕНЕ РАСПРАВЕ ПРЕД МЕЂУНАРОДНИМ СУДОМ ПРАВДЕ У ХАГУ
+ larger fontnormal font- Smaller font

МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА
Београд, 30. новембар 2009. године

Министар спољних послова Републике Србије Вук Јеремић боравиће сутра у Хагу, где ће присуствовати почетку усмене расправе пред Међународним судом правде у поступку који се води у вези са давањем саветодавног мишљења о легалности једнострано проглашене независности Косова.

Усмена расправа пред Међународним судом правде у Хагу почиње 1. децембра и трајаће до 11. децембра 2009. године.

Правни тим који ће заступати интересе Републике Србије говориће први, одмах по отварању расправе. Република Србија у овом поступку тврди да једнострано проглашење независности није и не може бити у складу с међународним правом.

Правне ставове Републике Србије до сада су у овом процесу подржали Аргентина, Азербејџан, Боливија, Бразил, Венецуела, Иран, Кина, Кипар, Либија, Руска Федерација, Румунија, Словачка и Шпанија, а очекује се да током усмене расправе то учине још неке државе.

У име Републике Србије, уводно излагање ће одржати амбасадор Душан Т. Батаковић, а затим ће, у оквиру трочасовне дебате, правне аргументе изложити чланови правног тима Републике Србије и експерти за међународно право Малколм Шо, Андреас Цимерман, Марсело Коен, Владимир Ђерић и Саша Обрадовић.

Кључне речи: саопштења Вук Јеремић