gototopgototop
петак, 04. април 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење МСП поводом навода у листу „Данас“ о пријавама Агенције за борбу против корупције
+ larger fontnormal font- Smaller font
МинистарствоИз текста који је објављен у листу „Данас", под насловом "Закон кршили министри, посланици, директори, саветници, судије" (4. април 2013. године), произилази да је министар спољних послова Иван Мркић кршио закон зато што није пријавио Агенцији за борбу против корупције имовно стање постављених помоћника министра.

МСП увек максимално настоји да одговори свим својим законским обавезама, што потврђује и чињеница да је близу 80 амбасадора и генералних конзула и других функционера МСП који подлежу тој обавези уредно и на време извршило своју обавезу пријављивања, као и Министарство своју. Колико је МСП Ивану Мркићу познато, за све помоћнике који су постављени на Влади на његов предлог (Миомир Удовички, Љубица Васић, Горан Алексић и Шани Дермаку) поднете су пријаве. До извесног кашњења почетком 2013. године је дошло због неких нејасноћа и потребе да се још једном протумаче наши, не баш сасвим усаглашени прописи, према којима статус помоћника министра спољних послова као функционера није сасвим јасно дефинисан (по Закону о спољним пословима, они нису функционери, док по неким другим прописима то јесу, итд.).

На предлог Агенције, Народна Скупштина је 16. децембра 2013. године донела аутентично тумачење одредбе члана 2 Закона о Агенцији за борбу против корупције, која дефинише појам фукционера.

Чим је то разјашњено, и за њих су са пар месеци закашњења поднете тражене пријаве. То кашњење није изавало апсолутно никакве штетне последице.

Контекст чланка и његова презентација и опрема могу читаоце да наведу и на неки олак закључак да је министар Мркић неодговоран у спровођењу закона, па чак и да је прибавио неку корист кршећи га. А то једноставно није тачно, што је аутор текста могао да објасни. Од озбиљног и уважаваног дневног листа, као што је „Данас", ипак очекујемо да не наседа тако лако на сензационалистичке „вести", већ да у складу са својом традицијом одговорно и тачно извештава.

Министар је, успут, хтео да нагласи да његова плата у динарској противвредности износи укупно 750 евра, док су, колико је нама познато, примања директорке Агенције за борбу против корупције најмање двоструко већа, што такође треба да буде познато јавности, а не само оно што Агенција реши да селективно објави и тиме нанесе штету угледу Министарства и министра.
Кључне речи: Иван Мркић