gototopgototop
петак, 28. март 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење МСП поводом нетачних навода у дневном листу „Блиц“ о издавању дипломатских пасоша
+ larger fontnormal font- Smaller font
Поводом текста објављеног у данашњем издању дневног листа „Блиц", под насловом „Председникова ташта добила пасош за дипломате", са наднасловом на првој страници „Скандалозна одлука шефа српске дипломатије Ивана Мркића", Министарство спољних послова Републике Србије саопштило је да су изнете информације непроверене и нетачне.

У писму главном и одговорном уреднику листа „Блиц" господину Симоновићу наводи се следеће:

„У вези са објављивањем чланка у издању дневних новина Блиц од петка, 28. марта 2014. године, под бројем 6151, а под насловом „Председникова ташта добила пасош за дипломате" са наднасловом „Министар иностраних послова Иван Мркић делио пасоше шаком и капом", аутора Иване Мастиловић – Јаснић, који се најављује као ударни текст на насловној страни под називом „Дипломатски пасош за Николићеву ташту" са наднасловом „Скандалозна одлука шефа српске дипломатије Ивана Мркића", Министарство спољних послова жели да укаже да су информације изнете у тексту непроверене и нетачне.

У поменутом чланку наводи се да је министар спољних послова Иван Мркић доделио дипломатски пасош Милки Нинковић, мајци госпође Драгице Николић, супруге председника Србије. Поменути наводи нису истинити. Министарство спољних послова није издало дипломатски пасош госпођи Нинковић.

У тексту се, такође, наводи да је међу корисницима дипломатских пасоша и већи број бизнисмена што, такође, није тачно.

Одредбе Закона о путним исправама, којима је регулисана област евиденције и коришћења важећих података из евиденције, обавезују Министарство спољних послова да не издаје податке из евиденције јавности, него се ови подаци могу давати искључиво овлашћеним државним органима.

Издавање дипломатских и службених пасоша, које је у надлежности Министарства спољних послова, као и издавање података који су у евиденцији, спроводи се у складу са свим важећим законским прописима и уредбама, посебно са Уредбом Владе о издавању дипломатских и службених пасоша, чијих се одредби Министарство стриктно придржава.

Посебно бисмо истакли важност упознавања јавности са чињеницама, јер када је у питању посао Министарства спољних послова, веома често се ради о угледу највиших државних званичника и о угледу саме Републике Србије. Изношењем нетачних или непроверених информација, као што је случај у овом чланку, подрива се углед не само највиших државних званичника, већ и државе у јавности. Сматрамо да Ваш лист оваквим написима чини штету свима, па и себи.

Очекујемо да објавите овај текст интегрално на првој страни Вашег листа и да му посветите подједнаку пажњу и простор као и таблоидном тексту објављеном 28. марта ове године."