gototopgototop
понедељак, 17. март 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
МСП Иван Мркић присуствовао Свечаној академији - „Погром – десет година касније“
+ larger fontnormal font- Smaller font
pogromМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић присуствовао је Свечаној академији „Погром – десет година касније" која је данас одржана на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
Поводом обележавања десете годишњице мартовског погрома на КиМ, организoвано је низ активности како би се домаћа и светска јавност подсетила на злочин који је 17. и 18. марта 2004. године почињен над српским и неалбанским народом.

На Академији присутнима су се обратили председник Скупштине Републике Србије Небојша Стефановић, министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин, представник Друштва пријатељства Израел-Србија из Тел Авива Михаел Фројнд.

Том приликом обратио се и патријарх српски господин Иринеј који је оценио да агонија започета 1389. године још траје и да је можда још жешћа него што је почела.
"Од 1999. до 2004. спаљено је, уништено и разорено 135 цркава и манастира, од њих већина заштићени културно историјски споменици. Страдале су том приликом и неке највеће светиње као што је Богорица Љевишка, украс 14. века, Призренска богословија, која је на тим просторима и под Османлијама делала", рекао је Иринеј.

Министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин рекао је да данас не би требало говорити, већ само се сећати жртава - да је било правде и да су злочини кажњени.
Михаел Фројнд, председник удружења пријатељства Израел-Србија, казао је да је дошао да покаже солидарност са грађанима Србије поводом сећања на погром, када је више десетина хиљада албанских муслимана кренуло у кампању етничког чишћења.

Поводом годишњице мартовског погрома на КиМ, Министарство спољних послова Републике Србије је путем своје дипломатско-конзуларне мреже министарствима иностраних послова других земаља упутило Aide memoire о кршењу људских права српског становништва, атацима на живот и њихову имовину у протекле две године.
Кључне речи: Иван Мркић