gototopgototop
четвртак, 23. јануар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Посета МСП Ивана Мркића Бугарској
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - ПлевнелијевМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић боравио је данас у званичној посети Републици Бугарској.

Министар Мркић је имао низ састанака на највишем државном нивоу. Састао се у Софији са председником Републике Бугарске Росеном Плевнелијевим, премијером Пламеном Орешарским, председником Народног собрања Михаилом Миковим и министром иностраних послова Кристијаном Вигенионом.

Бугарски званичници честитали су отпочињање преговора Србије за приступање ЕУ и понудили да својим искуством и саветима стручњака помогну Србији у процесу приступних преговора.

Министар Мркић нагласио је важност подршке Бугарске нашој земљи на путу ка ЕУ, напомињући да су дипломатски односи две земље Србије успостављени пре 135 година и два наши народи имају доста сличности и заједничких интереса.

Током разговора постигнути су и конкретни договори да се у марту одржи заједничка седница влада двеју земаља и да се интензивно ради на усаглашавању Меморандума о добросуседској сарадњи.

Теме разговора била су и друга билатерална питања, као што су погранично подручје, националне мањине, изградња „Јужног тока" и аутопута.

 


За време посете Софији, министар Мркић дао je одвојене интервјуе за Бугарску националну телевизију и Бугарски национални радио чији се снимци могу погледати путем следећих линкова:

http://bnt.bg/part-of-show/sa-rbiya-po-pa-tya-ka-m-evropa-va-nshniyat-minista-r-ivan-ma-rkich

http://bnr.bg/post/100289818/ivan-markich-balgaria-e-prioritetna-za-sarbia-strana

Кључне речи: Бугарска Иван Мркић