gototopgototop
понедељак, 23. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
MСП Ивaн Mркић у Њуjoрку нa oткривaњу спoмeникa Никoли Teсли
+ larger fontnormal font- Smaller font
nikolicТесла историјски чвор који везује Србију и Америку

Председник Србије Томислав Николић открио је данас надомак Њујорка споменик Николи Тесли, уз поруку да је велики научник "историјски чвор који везује судбине и пријатељство Србије и САД и два народа".

Споменик испред лабораторије у Шорхему - јединог очуваног објекта у којем је Тесла живео и радио - открива се поводом 70 година од научникове смрти.

Николић је на свечаности којој су присуствовали представници дијаспоре, амерички званичници и поштоваоци Теслиног дела, истакао значај улоге коју је научник из Смиљана оставио свету.
Рођен је као Србин, умро као Американац, подсетио је Николић, додавши да је Тесла био и грађанин света.

Говорећи о легату који је човечанству оставио велики научник, Николић је оценио да је Тесла свету подарио "нову филозофију живљења, ново схватање човекових могућности и нови развој друштва".

"Он је социолошки феномен, ван свог и нашег времена, човек који је могао, а никада није постао среброљубац, који је само у љубави према људима проналазио мотив за рад, и храброст да се избори са неразумевањем", рекао је Николић.
Председник Србије је нагласио да су Теслине идеје биле веће од његовог доба и веће од свега што је наука до тада створила и применила. "Био је човек будућности. Зато се о њему не може и не сме говорити другачије него ли као о нашем савременику, који ће да буде и савременик и генерација које долазе после нас", казао је Николић.

Према његовим речима, Тесла никада није заборављао одговор на питање ко је, чији је, из ког народа и ког наслеђа.
"Никада се неће одрећи свог српског корена, православног дрвеног крста са очевих груди и десетерачког стиха којим га је мати васпитавала, али никада неће заборавити ни подршку, широм отворена врата Америке, без чијег схватања напретка и визионарства његове идеје не би постале стварност", закључио је председник Србије.

Он је још оценио да човечанство великом проналазачу дугује стварање света равноправних - стварање Теслиног осветљеног света. Свечаности су присуствовали и Николићева супруга Драгица, шеф српске дипломатије Иван Мркић, саветник председника Србије Оливер Антић, конгресмен Тимоти Бишоп, амбасадор Србије у УН Владимир Петровић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором Славка Драшковић, епископ источноамерички Митрофан, канадски Георгије.

Током церемоније су одсвиране химне две земље, а познати српски виолиниста Стефан Миленковић је извео Теслину омиљену композицију Аве Мариа.
 Brookhaven1  Brookhaven2
 Brookhaven3  Brookhaven4
 Brookhaven5  IMG1
 IMG2  Marina Svabic
 Stefan Milenkovic  Stefan Milenkovic2


Николић открио споменик Тесли


Николић о значају Тесле


Николић о Тесли: Он је социолошки феномен


Конгресмен из Њујорка Тимоти Бишоп захвалио председнику Николићу и првој дами Драгици што су дошли и увеличали скуп


Метју Инман


Познати српски виолиниста Стефан Миленковић, након што је извео композицију Аве Мариа коју је Тесла волео: Нема имена или појма на планети који може да обједини цео свет као што то може Тесла


Скуп је затворила пијанисткиња Марина Арсенијевић


Њујорк: Споменик испред лабораторије у Шорхему - јединог очуваног објекта у којем је Тесла живео и радио


Николић - интервју за Гардијан

Кључне речи: САД Иван Мркић