gototopgototop
субота, 14. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Обнова дипломатске обавештајне службе
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван Мркић"Служба за истраживање и документацију не ради од 2007. године, када ју је Закон о службама безбедности изоставио из обавештајног система. Обнављање дипломатске обавештајне службе при Министарству спољних послова Србије не значи стварање "Џејмс Бондова" већ поузданог канала информисања за највише државно руководство", рекао шеф дипломатије Иван Мркић.

Министар спољних послова Иван Мркић најављује обнову дипломатске обавештајне службе. СИД, односно служба за истраживање и документацију не ради од 2007. године, када ју је Закон о службама безбедности изоставио из обавештајног система. "Осетили смо последице укидања СИД-а", каже министар.

"Правовремена сазнања важна су да се испуне спољнополитички циљеви једне државе и сва Министарства спољних послова имају и обавештајни део дипломатског посла. Не стварамо службу пуну Џејмс Бондова који ће улетати кроз прозоре и купити нека документа са столова". Тако шеф дипломатије Иван Мркић објашњава Службу за истраживање и документацију Министарства спољних послова.

Мркић каже да нема никакве тајновитости, нити се ради о акцијама које би биле усмерене против неког.

"Канал комуницирања је поуздан, а битно нам је да извор буде заштићен, и да то што стигне у центар види ограничен број људи и да наш државни врх буде најбоље и најблаговременије информисан", каже Мркић.
СИД, основан 1949. године, дуго је важио за јаку обавештајну службу са много успеха. Заслужан је што је 1965. председник Јосип Броз пре свих у свету сазнао.

Шеф српске дипломатије сада рачуна на каријерне дипломате.

"Они морају да знају више, да проникну дубље и од њих се очекује да буду најсвестраније обавештени. Постојећи дипломатски кадар мораће да извештава и тим посебним каналом", истиче Мркић.
Како је укинут, СИД мора и да се обнови законом о службама безбедности, а основу за то даће закон о дипломатији. Очекује се да би до краја године та служба поново могла да буде део обавештајног система.


Кључне речи: Иван Мркић