gototopgototop
понедељак, 16. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Интервју министра Мркића за “Курир”
+ larger fontnormal font- Smaller font
OEBSИван Мркић, министар спољних послова Србије убеђен је да је Србија следећа земља која ће постати чланица Европске уније. Шеф српске дипломатије каже да своје уверење заснива на тврдњи да то желе и оне државе које су већ део европске породице народа, али и критички признаје да нам је доста посла остало на том путу.

"Чврсто верујем у то. Моју веру највише подупире пријатељство и подршка које нам исказују наши партнери из ЕУ и знам да их нећемо разочарати".

Колико посла нам је остало да бисмо тај циљ испунили?

"Много. Али важно је схватити да се ту не ради ни о каквом кулуку. Није реч о присилном или принудном раду. Кроз све фазе тог процеса, ми у ствари радимо на себи. Није у питању дотеривање већ јачање здравља, квалитета и ширење ослонца за бољу будућност наших нараштаја".

Припремате нове критеријуме за амбасадоре Србије. Очекују се резултати и ко их не буде постигао, биће враћен после годину дана?

"Тако је. Не можемо више себи да приуштимо луксуз да нам амбасадори и друге дипломате лагодно живе а да не производе конкретан резултат. А сви ти доприноси су, у ствари, лако мерљиви. Разуме се да очекивања нису истоветна од свих амбасадора. Међутим, у свакој земљи наша дипломатско-конзуларна представништва (ДКП) могу да допринесу напорима за привредни развој земље. У наредном периоду биће појачан надзор и у погледу тога колико су ДКП ангажовани на заштити интереса наших држављана у иностранству. Ниједан наш држављанин не сме да буде одбијен и свака њихова брига треба да буде и брига наших дипломатско-конзуларних представништава. Овим путем позивам све наше држављане у иностранству да се, уколико су незадовољни понашањем наших службеника или третманом у ДКП, одмах јаве мом кабинету".

Основали сте радну групу која контролише трошкове амбасадора. Какви су резултати до сада? Да ли су већ утврђене неправилности и где?

"О томе шта је све нашла радна група преурањено је говорити јер се ради о нечему за шта је потребно стрпљење и темељна провера. Међутим, важно је да већ сада имамо рационализовање трошкова и уштеду у бројним сегментима нашег функционисања".

Да ли ће ускоро доћи до смене амбасадора и којих?

"Ви ћете схватити да никако не би било прикладно, а камоли дипломатски, да ја овим путем најављујем смене амбасадора. Сваки мој предлог о томе је предмет озбиљног разматрања Владе у целини, а посебно нашег председника Томислава Николића, који је једини овлашћен да именује или опозове наше највише представнике у иностранству".

Казали сте да у МСП има места за вашег претходника Вука Јеремића, кад се врати са службовања у САД. Јесте ли о томе разговарали с њим?

"Реч је о хипотетичном питању. Са Вуком нисам правио планове. Он представља Србију у свом председавању Генералном скупштином УН и природно је да имамо комуникацију. Све док је председник ГС УН, он је и у служби наше државе и Владе".

На којој позицији би могао да помогне?

"Широк је дијапазон позиција, али је правилније да се ово питање упути њему".

Како оцењујете односе између Србије и САД?

"Наши билатерални односи су изузетно добри. Све више има разумевања, наша комуникација је интензивна, политички контакти непрестани... Све у свему, не памтим кад смо били у оваквим односима с Вашингтоном. Због тога смо врло задовољни и наша је чврста намера да их продубљујемо и обогаћујемо у сваком смислу".
Кључне речи: Иван Мркић