gototopgototop
понедељак, 09. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Иван Мркић о ефектима ступања на снагу ССП: ,,Спољнополитички курс се неће мењати"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван Мркић_1Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, Србија је постала део једног интегралног система који је својствен само Европској унији.

Последице по нашу привреду су многобројне и пре свега позитивне, посебно са становишта пласмана страног капитала, али и политичко-психолошки ССП има немерљива дејства, каже за Данас министар спољних послова Србије Иван Мркић, одговарајући на питање шта за спољну политику значи то што је ССП 1. септембра ступио на снагу.

Како наводи, усклађивање ставова у спољној политици са заједничким ставовима ЕУ не значи промену спољнополитичког курса. „Курс се неће мењати, јер да је и до сада био различит, не бисмо ни добили датум за преговоре о учлањењу. Ми немамо проблема са спољнополитичким приоритетима, јер пре свега водимо водимо проевропску политику , у смислу јачања интеграција са свим деловима нашег континента", истиче министар Мркић.

Према Мркићевим речима, „нема потребе" за стварањем било каквог надзорног механизма који би пратио спровођење ССП јер ће „све неопходне радње бити обављане у постојећим институцијама система". Шеф српске дипломатије, такође, указује да би овог месеца требало да на седници Владе буде усвојен и предлог Закона о спољним пословима, који ће се потом по кратком поступку наћи пред народним посланицима.