gototopgototop
среда, 21. август 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
„Предуслов за јачање добросуседских односа“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићШеф српске дипломатије Иван Мркић о могућем повлачењу међусобних тужби између Србије и Хрватске.

"Ко би, уопште, могао да замисли одржавање и јачање добросуседских односа кроз стална спорења и тужбе и то за нешто што је најгоре: геноцид", указује за "Данас" Иван Мркић, министар спољних послова Србије, говорећи о потреби да Србија и Хрватска повуку међусобне тужбе за геноцид.

„Ми верујемо да хрватско и наше руководство искрено желе да прошлост постане ствар изучавања стручњака, историчара, а да се наше владе баве садашњошћу и будућношћу".
"Није реч ни о каквом избегавању онога што се у историји српско-хрватских односа збивало. Она је нажалост препуна екстрема које не желим ни да помињем. Хрватска је успешно закорачила у бриселски клуб, а и Србија има својеврсну приступну улазницу. Ако желимо да будемо у истом друштву, сви морамо искрено и са пуно вере да прихватимо правила и моделе понашања у том друштву. Зар то само по себи не говори колико је излишно да се обасипамо тужбама и контратужбама? Шта бисмо тиме учинили нашим нараштајима? Срећом, већ има много таквих који нису искусили ужасе свих протеклих ратова", сматра министар Мркић.
Кључне речи: Хрватска Иван Мркић