gototopgototop
понедељак, 19. август 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић поступио дипломатски мудро и вешто
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo-ns-dnevnikaЗагребачки политиколог Давор Ђенеро оценио је да је шеф српске дипломатије Иван Мркић недавном изјавом да ће контратружба Србије пред МСП у Хагу бити повучена одмах пошто Хрватска одустане од своје тужбе поступио дипломатски мудро и вешто отклањајући неповерење које постоји у спору.

Ђенеро за "Дневник" каже да став Мркића представља наставак политике унапређивања билатералних односа и да је потпуно на трагу процеса који ће на крају довести до вансудског поравнања који се полако одвија откако је Мркић преузео управљање српском дипломатијом.

Према његовим речима, Загреб не жели да се тужбе посматрају као некакав пакет и из политичких разлога не жели да се осврће на противтужбу Србије.

С друге стране, констатује Ђенеро, у последње време се видео оптимизам и хрватског председника Иве Јосиповића и шефице дипломатије Весне Пусић да постоји могућност да се вансудским поравнањем, односно политичким дијалогом, спор реши.
"А сада је министар Мркић дипломатски мудро и вешто изашао са изјавом која заправо представља гаранцију да ће оног момента, када Хрватска повуче своју тужбу, уследити повлачење противтужбе. Тиме је замка неповерења, која је у спору евидентно постојала, сада уклоњена", оцењује Ђенеро.

У чланку новосадског листа под насловом "Мркић мудрији од Вука Јеремића" цитира се загребачки политиколог који каже да је хрватска тужба и уложена у једном "несретном тренутку када озбиљни људи вишу нису хтели радити јавне послове".

Он оцењује да се у таквим околностима "веома неозбиљан човек, Звонимир Шепаровић, нашао се на месту хрватског министра правосуђа и покренуо тај, показаће се, доста несрећан поступак".

Према његовим речима, после 2000. године Министарство правосуђа преузео је Стјепан Иванишевић, па је "у основи неозбиљна тужба прерасла у озбиљан документ који је прихватио и Хашки суд".
"Али циљ тог документа, на којем је радио и актуелни председник Иво Јосиповић, уопште није био сам процес у Хагу, већ да се тужба искористи за решавање важних билатералних питања са Србијом, која се до тада никако нису могла решити", каже Ђенеро.

Данас се, међутим, озбиљно напредовало на том путу, почев од размене података о несталима па надаље, наводи Ђенеро.
"То само говори да су процеси међу двема државама кренули у правом смеру , односно да су Хрватска и Србија заиста на путу да вансудски постигну оно до чега је требало да дође кроз судски процес", рекао је Ђенеро.

По оцени Ђенера, Хрватска ће повући тужбу оног тренутка када процени да је вансудско поравнање заправо постигнуто, а то се објективно може догодити у наредних неколико месеци, дакле пре главног рочишта.

Коментаришћи бојазан председника СНВ Милорада Пуповца да за повлачење тужбе у хрватској политици ипак још увек нема довољно снаге , саговорник "Дневника" каже да је уверен у то да унутар владајуће коалиције у Хрватској постоји потпуни консензус о питању тужбе.
"Председник Јосиповоћ ће заговарати одлуку о повлачењу тужбе без обзира на чињеницу да му истиче мандат и да га чекају избори, јер је сигуран да му је рејтинг неспоран", наводи Ђенеро.

Шефица дипломатије Весна Пусић је на истим позицијама, при чему је она актер спреман да преузме и озбиљан политички ризик како би спровела у дело добру политичку одлуку, оцењује Ђенеро.
"Заправо је једино питање на које је у овом тренутку тешко одговорити има ли потребне државничке храбрости и премијер Зоран Милановић, јер он је тај који на крају мора донети коначну одлуку. Међутим, убеђен сам да унутар владе Хрватске постоји довољно политичке воље и одговорност да се повлаче и потези који не морају бити баш најпопуларнији у народу, али су добри за развој регионалних односа", закључује Ђенеро.
Кључне речи: Хрватска Иван Мркић