gototopgototop
петак, 16. август 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Нови закон о спољним пословима убрзо у Скупштини
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министарство спољних пословаМинистар спољних послова Иван Мркић за "Данас" говори о новом Закону о спољним пословима. 

Одговарајући на питање када ће законски предлог, којим су предвиђене бројне измене у српској дипломатији, бити у скупштинској процедури министар Мркић каже: "Надамо се да ће се предлог новог закона о спољним пословима у септембру наћи у Народној скупштини. Закон је још у поступку јавне расправе, а са нацртом су упознати сви чиниоци који могу да утичу на његово коначно оформљење".

Са актуелним Нацртом закона су упознати посланички клубови у Народној скупштини, сва релевантна министарства, угледни професори, стручна јавност, поједина удружења и други чиниоци, а „основна тежња аутора јесте да дипломатија као основни инструмент вођења спољне политике врати и ојача свој положај у функционисању државног апарата, посебно његовог врха".

"Поједностављено речено, дипломатија треба да, поред министарстава силе, буде један од државних стубова. Законом се обезбеђују професионализација, стварање способног и стручног кадра, који треба најбоље могуће да представља Србију у иностранству, а да истовремено максимално ефикасно штити интересе наших држављана и помаже људе српског порекла. Законом се регулише и здравствено осигурање људи који раде у дипломатско-конзуларним представништвима Србије, а одређују се и многи аспекти функционисања Министарства који су били запостављени" - указује шеф српске дипломатије Иван Мркић.