gototopgototop
четвртак, 25. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић и Линкевичијус отворили изложбу фотографија
+ larger fontnormal font- Smaller font
mrkic izlozba 2507Министри спољних послова Србије и Литваније, Иван Мркић и Линас Линкевичијус, отворили су данас у Београду изложбу фотографија "Примењена носталгија" чији су аутори по један фотограф из Литваније и Србије.

"Када видим овакву атмосферу схватам да интеревропска осећања на оваквим местима благотворније и боље дејствују него многи разговори званичника", рекао је Мркић на отварању изложбе.

Он је захвалио министру Линкевичијусу на његовом залагању у корист Србије, и додао да су организатори и аутори изложбе пружили прилику да "мирно упоређујемо и видимо сличности између Литваније и Србије".

Фоторепортер Ненад Петровић крајем маја посетио је Вилњус, где је фотографисао места, догађаје, сцене и људе који га подсећају на родни град, док је ауторка из Литваније Инге Јоудите у истом периоду фотографисала Београд.

Према речима Петровића, идеја за изложбу била је да фотограф из Београда посети главни град земље која у овом тренутку председава ЕУ, а да фотограф из те земље посети главни град Србије.

"Ја сам био недељу дана у Вилњусу и заиста сам наишао на пуно сличности, тако да је то било сјајно искуство. Центар Вилњуса је под заштитом УНЕСKО-а, што значи да је препун дивних здања", рекао је Петровић.

Министар спољних послова Литваније истакао је да су овакви догађаји важни не само за политику, него и за свакодневни живот.

"Када политичари говоре то је важно, али када људи из културе и пословни људи разговарају, граде мостове и проналазе сличности иако живе далеко једни од других, то је увек драгоцен тренутак", рекао је Линкевичијус.

Он је поново изразио наду да ће преговори између Србије и Европске уније почети до краја године, за време литванског председавања ЕУ.

Девета по реду изложба "Примењена носталгија" отворена је у галерији Народне банке Србије на Славији, а до краја године ће бити представљена и публици у Вилњусу.

Циљ овог пројекта је да се унапреди културна размена и да се промовишу европске вредности и сарадња Србије са држвама чланицама ЕУ.

Стални представник УН у Србији Вилијам Инфанте изјавио је да су претходне четири године које је провео у Србији биле године "великог успеха и задовољства", као и да је са ужитком посматрао "кораке које Србија предузима у друштвеном и политичком развоју".

"Овим се зближавају Србија и Литванија, као што је претходних осам изложби зближило Србију са осам других земаља", казао је Инфанте, и захвалио амбасаору Велике Британије на подршци коју је његова држава пружила УН у Србији.

Он је додао да ће по истеку свог мандата, у августу ове године, он и његова породица остати у Србији да би "пружили помоћ да ова земља иде напред, и представљали врлине и вредности Србије остатку света".

Изложбу "Примењена носталгија" организује Канцеларија за европске интеграције у оквиру активности у реализацији Стратегије комуникације Владе о приступању Србије ЕУ, а у сарадњи са Министарством спољних послова Србије.

Изложбу је финансијски подржао Програм УН за развој (УНДП) у Србији.

Мркић на отварању излозбе фотографија "Примењена носталгија"


Мркић о изложби


Линкевичијус о преговорима Србије и ЕУ


Инфанте о Србији

Кључне речи: Литванија Иван Мркић