gototopgototop
среда, 17. јул 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
“Спреман тим за Европу”
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван Мркић"Суштински преговори о чланству Србије у ЕУ практично почињу данашњим доласком Штефана Филеа и његове делегације. Већ тим чином прави се оквир за преговарање. То је процес, мандат ће израдити Европска комисија и потом ће нам га предати".
Овако шеф дипломатије Иван Мркић за „Новости" одговара на питање када ће Србији бити уручен преговарачки оквир и шта ће бити први задаци које наша земља треба да испуни у наредним месецима.

Која поглавља ће бити прва отворена и хоће ли тема Косова бити само у 35. или у више тих одељака?

- Претпостављам да ће тема Косово и Метохија бити у 35. поглављу („остала питања"), али ни то неће бити формулисано као условљавање. Под том тачком ће се подразумевати природно праћење развоја односа између Београда и Приштине. Уцена неће бити, јер оне не би ни прошле.

Колико ће људи, са наше стране, бити укључено у преговарачки процес, како ће изгледати преговарачка структура Србије?

- Сасвим је сигурно да ће се у преговарачки процес, на директан или посредан начин, укључити стотине учесника, а на дужи период биће их и до 1.500. То говорим полазећи од искустава неких од земаља чланица. Много тога утиче на преговарачки процес, а самим тим се и његове димензије не могу класично омеђити.
Сигурно је да ће у дијалог са ЕУ бити укључени представници цивилног друштва, Војводине и наших националних мањина. И МСП ће бити укључено у овај процес на све могуће начине, а највише ће бити експонирана наша мисија при ЕУ у Бриселу и сектор Министарства који се искључиво бави евроинтеграцијама.

На који начин ће се тачно одвијати преговори, са ким ће српски тим из ЕУ преговарати? Да ли ће бити разговора између Београда и земаља - чланица, или ће цео процес ићи преко Европске комисије?

- Цео процес иде искључиво преко Европске комисије. Разуме се да се преговори паралелно воде, кад год је то могуће или је потребно, са појединим земљама чланицама. Али главни посао се обавља на линији Брисел - Београд.

На чија искуства ћемо се највише ослањати у преговарачком процесу?

- Имамо понуде са великог броја страна и намеравамо да сарађујемо са свим земљама које су изразиле спремност да нам помогну у убрзавању тог процеса. Свакако да рачунамо на суседне земље чланице ЕУ, на Словенију, Словачку, Аустрију, Чешку, Пољску, Шведску, Данску, Финску али и на удаљеније земље као што су Португал и Ирска. Разуме се, наши пријатељи Италијани су неко на кога увек са разлогом рачунамо.
Кључне речи: Иван Мркић